Τι είναι;
Με τον όρο αποκόλληση πλακούντα περιγράφεται ο πρόωρος διαχωρισμός (αποκόλληση) του πλακούντα από τη μήτρα πριν από τον τοκετό. Ο πλακούντας είναι το όργανο που συνδέει το αναπτυσσόμενο έμβρυο στη μήτρα της μητέρας και του παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
Η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου ή και της μητέρας σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, και μεγάλη απώλεια αίματος στην μητέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αποκόλληση πλακούντα οδηγεί στο θάνατο του μωρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρουσιάζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.
Πως προκαλείται
Αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να προκληθεί από ένα άμεσο τραύμα στη μήτρα (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα). Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο τραύμα, η αιτία δεν είναι πάντα γνωστή. Ωστόσο, η αποκόλληση του πλακούντα έχει συνδεθεί με περιπτώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Μια προηγούμενη εγκυμοσύνη με αποκόλληση πλακούντα
- Μια πολύδυμη κύηση
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Το κάπνισμα
Συμπτώματα
Κάθε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα αυτής της διαταραχής με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία με σκούρο-κόκκινο χρώμα και πόνο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Συσπάσεις της μήτρας που δεν χαλαρώνουν
- Παρουσία αίματος στο αμνιακό υγρό
- Ναυτία
- Δίψα
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Μειωμένες κινήσεις του εμβρύου
Διάγνωση
Η διάγνωση της αποκόλλησης του πλακούντα γίνεται συνήθως με βάση τα συμπτώματα, καθώς και το ποσό της αιμορραγίας και του πόνου. Με την χρησιμοποίηση των υπέρηχων μπορεί να καθοριστεί η θέση της αιμορραγίας και να ελεγχθεί το έμβρυο. Άλλες φορές η αποκόλληση πλακούντα διαγιγνώσκεται μετά τον τοκετό, όταν μια περιοχή του θρομβωμένου αίματος αποκαλύπτεται πίσω από τον πλακούντα.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία για να σταματήσει η αποκόλληση του πλακούντα, ή να ξαναμπεί ο πλακούντας στη θέση του. Η θεραπεία για την αποκόλληση του πλακούντα, εξαρτάται από το ποσό της αιμορραγίας, το στάδιο της εγκυμοσύνης, και την κατάσταση του εμβρύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποκόλλησης πλακούντα γίνεται καισαρική τομή. Εάν υπάρξει αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει ο τοκετός επειγόντως . Εάν υπάρξει σοβαρή απώλεια αίματος, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.