Είναι η περίοδος μετά τον τοκετό, όπου η μήτρα σας θα συσπαστεί και θα επανέλθει περίπου στο σχήμα και μέγεθος προ της εγκυμοσύνης . Στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να δείτε περισσότερο αίμα από ότι κανονικά θα βλέπατε σε μια βαριά περίοδο. Η απώλεια αίματος συμβαίνει στη γυναίκα μετά τον τοκετό είτε γεννήσει φυσιολογικά η με καισαρική τομή Η λεχωίδα θα έχει για περίπου 3-4 εβδομάδες αίμα (τα "λόχεια"). Σπάνια η περίοδος μπορεί να κρατήσει και παραπάνω ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας χωρίς αυτό να κρύβει κάτι παθολογικό .Τις πρώτες 3 ημέρες το αίμα θα είναι ζωηρό κόκκινο, μετά ως την 12η ροζ και έπειτα σαν καφέ ή με υπόλευκο ή κιτρινίζον χρώμα . Οι αλλαγές που θα συμβούν στα διάφορα συστήματα κατά την περιοδο της λοχειας είναι:
Μήτρα: Η μήτρα χρειάζεται 6 περίπου εβδομάδες για να επανέλθει στο φυσιολογικό της σχήμα .Οι πόνοι που θα έχετε μετά τον τοκετό ,ιδιαίτερα όταν θηλάζετε, λέγονται υστερόπονοι και σκοπό έχουν να συσπάσουν και να συρρικνώσουν την μήτρα σας ώστε να την επαναφέρουν στο αρχικό της μέγεθος .Για να ανακουφισθείτε πάρτε αναλγητικά που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.. Πολλά από αυτά ανάλογα με τη δραστική ουσία που περιέχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της θηλασμού.
Κόλπος - Περίνεο: μπορεί να αισθανθείτε τον κόλπο σας λίγο τεντωμένο και πρησμένο μετά τον κολπικό τοκετό. Ζητήστε αναλγητικά από τον γιατρό σας και δώστε χρόνο να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση .Φροντίστε την περινεοτομη σας στεγνώνοντας την περιοχή καλά, ακόμη και χρησιμοποιώντας σεσουάρ. Τα ράμματα της περιοχής θα απορροφηθούν μόνα τους
Στήθος: το στήθος σας μπορεί να κοκκινίσει και να πρηστεί από την παραγωγή γάλατος δύο ή τρεις ημέρες μετά τη γέννηση. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να κάνουμε ότι πιο φυσικό υπάρχει : να θέσετε το μωρό σας στο στήθος.
Κοιλιά - Ραγάδες: Μιλώντας για την κοιλιά σας, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το κάτω μέρος της κοιλιάς σας καλύπτεται από έντονες κόκκινες γραμμές …Είναι οι ραγάδες από το τεντωμα του δέρματος και την λέπτυνση του κολλαγόνου σας . Αν και δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, σύντομα θα ξεθωριάσουν στο χρώμα του ασημιού. Στην περίπτωση της καισαρικής τομής στην περιοχή ακριβώς όπου έχει κοπεί το δέρμα και έχουν τοποθετηθεί ράμματα είναι δυνατόν να αισθάνεται η γυναίκα ένα τράβηγμα ή ένα ελαφρό μούδιασμα. Κατά κανόνα επειδή στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε ράμμα που αφαιρείται το τράβηγμα σταματάει μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο ενώ η αίσθηση στην κοιλιά επανέρχεται σταδιακά στις επόμενες εβδομάδες. Η χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων και μυών που είναι βέβαια φυσιολογική μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης αποκαθίσταται σταδιακά στους προσεχείς μήνες, με βοήθεια σαφώς διατροφής και γυμναστικής. Υπάρχουν για αυτά στο ιατρείο μας σχετικά προγράμματα σε συνεργασία με ομάδες αποκατάστασης.
Ψυχολογία : Λόγω της πτώσης των ορμονών τις πρώτες 10 ημέρες έχουμε την επιλόχεια θλίψη (Blues). Σε ένα βαθμό η στενοχώρια και το άγχος της λεχώνας είναι απόλυτα φυσιολογικά. Αφενός η έλλειψη οιστρογόνων μετά την απώλεια του πλακούντα στο τοκετό αλλά και το νέο μέλος της οικογένειας που απαιτεί συνεχές ενδιαφέρον και απασχόληση με πράγματα που γυναίκα πολλές φορές δεν είναι καν ενήμερη, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την ψυχοσύνθεση της νέας μητέρας. Αυτά υποχωρούν συνήθως σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν Βέβαια μετά τις 10 ημέρες είναι έντονη η κατάθλιψη, έχουμε άρνηση ενασχόλησης με το παιδί ή επιθετικότητα προς αυτό, διαταραχές διατροφής και απρόσμενες διακυμάνσεις βάρους, διαταραχές ύπνου, απώλεια ευχαρίστησης σε πράγματα που πρωτύτερα θα ευχαριστούσαν τη γυναίκα, ευσυγκινησία χωρίς προφανείς λόγους, έμμονες και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν στο βρέφος ή σε θέματα που σχετίζονται με αυτό και διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων της μητέρας, τότε έχουμε την επιλόχεια κατάθλιψη ,που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής . Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή την μαία.
Συνήθως απλά φάρμακα αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά αρκούν για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα διακόπτεται ο θηλασμός καθώς τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά είναι επιβλαβή για τα νεαρά τέκνα. Σπάνια αναφέρονται ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά ‘ψύχωσης’ στη λοχεία με διαταραχές προσωπικότητας, εμμονές η παθολογικές ιδέες και πράξεις που απαιτούν προστασία του βρέφους και άμεση ψυχιατρική βοήθεια