Ενδομήτριο – Τι Είναι

Το ενδομήτριο αποτελεί την εσωτερική επένδυση της μήτρας όπου κάθε μήνα παρατηρείται ενδομήτρια πάχυνση, στα πλαίσια της προετοιμασίας της εγκυμοσύνης. Από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη δεν είναι εφικτή, το ενδομήτριο αποβάλλεται μαζί με την έμμηνο ρύση. Η διαδικασία αυτή γίνεται κάθε μήνα και ελέγχεται από τις ορμόνες (προγεστερόνη και οιστρογόνα). Αν σε κάποιες γυναίκες οι ορμόνες αυτές δεν βρίσκονται σε ισορροπία και τα επίπεδά τους έχουν ξεφύγει τότε παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κυττάρων μέσα στο ενδομήτριο που οδηγεί σε πάχυνση ενδομητρίου και απλή υπερπλασία.
Είναι φανερό, σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι η σωστή λειτουργία και κατ’ επέκταση το ιδανικό μέγεθος του ενδομητρίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και στην ομαλή ροή της εγκυμοσύνης. Συνεπώς όσες γυναίκες έχουν παχύ ή λεπτό ενδομήτριο μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Ενδομητρίο – Φυσιολογικό Πάχος

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ομοιογενές ενδομήτριο και θα λέγαμε ότι τα 6 mm είναι φυσιολογικά σε συγκεκριμένες φάσεις του μηνιαίου κύκλου. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας μπορεί να παρατηρηθεί ως μέγιστο πάχος τα 10-13mm. Το μέγεθος του ενδομητρίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης.

Ενδομήτρια πάχυνση

Μόλις ολοκληρωθεί η έμμηνος ρύση, το πάχος του ενδομητρίου αυξάνεται, φτάνοντας σε μέγεθος έως και τα 13mm στην ωορρηξία, όπου περιμένει το γονιμοποιημένο ωάριο. Σε αυτή τη φάση όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του ενδομητρίου τόσο πιο γόνιμη είναι η γυναίκα. Αν η εγκυμοσύνη δεν πραγματοποιηθεί τότε με την επόμενη περίοδο αποβάλλεται. Αν στην ωορρηξία το ενδομήτριο ήταν παχύ τόσο μεγαλύτερη ροή θα έχει η γυναίκα στην έμμηνο ρύση.

Κατά την εμμηνόπαυση το πάχος του ενδομητρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5mm, αφού δεν υπάρχουν τόσες ορμόνες όσες υπήρχαν στην αναπαραγωγική ηλικία. Ο γυναικολόγος πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύπαρξης πολύποδα ή ινομυώματος, καταστάσεις οι οποίες μπορεί αυξήσουν ψευδώς το μέγεθος του ενδομητρίου.

Πάχυνση και απλή υπερπλασία του ενδομητρίου μπορεί να συμβεί λόγω της διάρκειας δράσης οιστρογόνων. Οι γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο περιόδου είναι πιο ευάλωτες σε ένα παχύ ενδομήτριο, επειδή δεν παράγουν την προγεστερόνη που χρειάζεται για να προστατευτεί το ενδομήτριο.

Αν το ενδομήτριο δεν έχει το επιθυμητό και φυσιολογικό μέγεθος υπάρχει περίπτωση, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, να προκαλέσει αποβολή, ορμονικές διαταραχές ή διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος στα όργανα της πυέλου κ.α.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενδομήτριο Πάχυνση – Συμπτώματα

  • Μη φυσιολογική αιμορραγία
  • Αύξηση οιστρογόνων
  • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
  • Έλλειψη προγεστερόνης
  • Εξάψεις, έντονη εφίδρωση, έντονοι παλμοί

Το παχύ ενδομήτριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με καρκίνο. Αν εξελιχθεί σε υπερπλασία ενδομητρίου τότε η γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο στο ενδομήτριο απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός.

Γυναικολογικά Άρθρα