Ενδομητρίωση – Εγκυμοσύνη
Στην ενδομητρίωση ο ιστός ενδομητρίου, μετατοπίζεται, καταλήγοντας με μικρές εστίες στο περιτόναιο, στις σάλπιγγες ή στην ωοθήκη. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, όπου αυτό σημαίνει ότι σχετίζεται στενά με τα οιστρογόνα που κυριαρχούν στο γυναικείο σώμα. Το 50% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, γεγονός που απασχολεί πολύ σοβαρά τις γυναίκες που θέλουν εκείνο το διάστημα να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.
Η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους. Μερικοί από τους πιο συχνούς είναι οι διαταραχές στην ανατομία της λεκάνης, οι συμφύσεις, οι φλεγμονές στις πυελικές δομές.
Συχνά, ο μετατοπισμένος ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσει στην ωοθήκη μία κύστη, το λεγόμενο ενδομητρίωμα, όπου αυτό είναι που πλήττει σοβαρά τη γονιμότητα, διαταράσσοντας την ικανότητα εμφύτευσης του εμβρύου στην μήτρα. Το αν θα επιτευχθεί εγκυμοσύνη με ενδομητρίωση εξαρτάται από το περιστατικό και τη βαρύτητά του.
Μπορώ να μείνω έγκυος αν έχω ενδομητρίωση;
Για να μπορέσει η γυναίκα να μείνει έγκυος πρέπει να αντιμετωπίσει την ενδομητρίωση είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με συντηρητική χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η αναπαραγωγική ικανότητα. Με το χειρουργείο, επιτυγχάνεται αποκατάσταση της ανατομίας της πυέλου και ενίσχυση της λειτουργικότητας των ωοθηκών και των σαλπίγγων.
Ενδομητρίωση – Θεραπεία & Εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση, μετά από τη φαρμακευτική ή συντηρητική θεραπεία καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μέθοδος αυτή παρακάμπτει τη φυσιολογική μετακίνησή των σαλπίγγων μέσω των σαλπίγγων προς την μήτρα και δημιουργεί μεγαλύτερη σιγουριά στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.
Είναι μύθος ή αλήθεια ότι η εγκυμοσύνη θεραπεύει την ενδομητρίωση;
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι μία εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να λύση το πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι κατά την περίοδο της κύησης οι εστίες της ενδομητρίωσης συρρικνώνονται και δεν προκαλείται πόνος. Ωστόσο μόλις τελειώσει ο θηλασμός, πολλές φορές η κλασική συμπτωματολογία της ενδομητρίωσης επιστρέφει εντονότερη από πριν την εγκυμοσύνη. Επειδή κάθε περίπτωση γυναίκας είναι διαφορετική, πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Ενδομητρίωση – Γονιμότητα
Ενώ θα ήταν λογικό μία εκτεταμένη και βαριάς μορφής ενδομητρίωση να φέρει παραπάνω προβλήματα και εμπόδια για την επίτευξη μις εγκυμοσύνης, έχει βρεθεί ότι ακόμα και απομακρυσμένες εστίες ενδομητρίωσης μπορεί να επηρεάσουν εξίσου αρνητικά την γονιμότητα. Μεγάλη σημασία έχει το ακριβές σημείο μέσα στην κοιλιά που αναπτύσσονται οι εστίες. Συμπέρασμα; Η θεραπεία είναι απαραίτητη σε όλες της μορφές της ενδομητρίωσης.