Η κατάσταση της γονιμότητας στην Ευρώπη, στην σύγχρονη εποχή, έχει ιδιαίτερα επιδεινωθεί και η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στην μακριά λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης νέων μελών. Ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων.

Αν εξαιρέσει κανείς τους εισαγόμενους πολίτες από μετανάστευση, που ίσως συντελούν στην εξισορρόπηση των μεγεθών, το γεγονός αυτό ωθεί σε συρρίκνωση τον ελληνικό πληθυσμό και οδηγεί σε μια γηραιότερη και λιγότερο ανταγωνιστική Ελλάδα, στο πλαίσιο του διεθνούς στίβου.

Γονιμότητα: Κοινωνικοί & Οικονομικοί Παράγοντες

Παράγοντες κοινωνικοί αλλά και οικονομικοί συντελούν στην δημιουργία του φαινομένου αυτού που πρακτικά όχι μόνο δεν βοηθάει τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και να κάνουν οικογένεια και παιδιά αλλά και μειώνει το ποσοστό των σχέσεων μεταξύ των νέων ανθρώπων και γενικά δημιουργεί μια ανασφάλεια στις γυναίκες όσον αφορά τη μελλοντική τους μητρότητα .

Τα προβλήματα γονιμότητας που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες (ενδομητρίωση, ινομυώματα, πολύποδες, ανατομικές ανωμαλίες κτλ ) και εκφράζονται με αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης μεταξύ των ζευγαριών έχει οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά εξωσωματικής γονιμοποίησης η IVF.

Αυτό βέβαια από τη μια πλευρά έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να φτάσουν στην τεκνοποίηση αλλά και ταυτόχρονα έχει απομυθοποιήσει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης .

Κατάψυξη – Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η κατάψυξη εμβρύων από την εξωσωματική και η επίτευξη εγκυμοσύνης από κατεψυγμένα έμβρυα αποτελεί πια αδιάσειστο και επαναλαμβανόμενο γεγονός που το μεγαλύτερο μέρος όλων μας είμαστε πια θετικοί και εξοικειωμένοι .

Πριν αρκετά χρόνια η κατάψυξη και αποθήκευση γυναικείων ωαρίων ήταν δύσκολη ή ανέφικτη και οι γιατροί κατέφευγαν στην κατάψυξη ολοκλήρου τμήματος -ιστού ωοθήκης προϊόν χειρουργικής απομόνωσης που πραγματοποιούνταν συνήθως σε περιπτώσεις ιατρογενούς η φαρμακευτικής εμμηνόπαυσης σε νέες γυναίκες που αποτελούσαν θύματα καρκίνων γυναικολογικών και μη.

Με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας όμως και ιδιαίτερα της βιολογίας και της εμβρυολογίας, έχει καταστεί εφικτό και αποδοτικό να καταψύχουμε ωάρια που προκύπτουν από τα πρωτόκολλα της εξωσωματικής, χωρίς να χρειάζεται να τα γονιμοποιήσουμε και να τα αποθηκεύσουμε σαν έμβρυα .

Τα φτωχά ποσοστά επιβίωσης κατά την απόψυξη των ωαρίων τα παλαιότερα έτη έχουν αυξηθεί και βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στις γυναίκες να φυλάξουν τα ωάρια τους ¨παγώνοντας το χρόνο¨ δηλαδή να αποθηκεύσουν ωάρια σαν προϊόν εξωσωματικής, στην δεδομένη ηλικία που βρίσκονται κατά το πρωτόκολλο και να τα χρησιμοποιήσουν μελλοντικά με τον σύντροφο τους, επιτυγχάνοντας τεκνοποίηση σε μια ηλικία, που ο οργανισμός τους θα έχει μειωμένα ποσοστά επιτυχίας τόσο με φυσική σύλληψη ,όσο και με εξωσωματική.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάψυξη Ωαρίων: Ποσοστά επιτυχίας & Ηλικία

Ιδανικά φυσικά για την επίτευξη αξιόλογων αριθμών και αύξησης του ποσοστού επιτυχίας της υποψήφιας στο μέλλον, απαιτείται το σχετικά νεαρό της ηλικίας της δηλαδή 30 -35 έτη. Ίσως και σε σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία και ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο της εκάστοτε γυναίκας είναι δυνατή η επίτευξη ώριμων και υγειών ωαρίων, αλλά το σκαλοπάτι της γονιμότητας και η μείωση των ποσοστών επιτυχίας βρίσκεται σε άλλοτε άλλο βαθμό λίγο πολύ στα 40 έτη.

Πολλοί κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως και εργασιακές συνθήκες απαγορεύουν σε πολλές σημερινές γυναίκες να αποκτήσουν οικογένεια και παιδιά σε μικρή ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί ίσως την ιδανική λύση που εξασφαλίζει την διατήρηση της ιδανικής γονιμότητας ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία ,ακόμα και με την αρωγή της σύγχρονης γυναικολογίας και εμβρυολογίας.

Κατάψυξη Ωαρίων: Διαδικασία

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς πρακτικά αποτελείται από ένα ¨τεμαχισμένο¨ πρωτόκολλο εξωσωματικής που περιλαμβάνει μόνο την διέγερση και την ωοληψία, χωρίς βέβαια την γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά .

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από μικρές υποδόριες ενέσεις, όπως ακριβώς και στην εξωσωματική, πολύ απλές και ανώδυνες και η θεραπεία είναι ένα βραχύ πρωτόκολλο IVF, που διαρκεί περίπου 10 -15 μέρες μέχρι και την συλλογή των ωαρίων που γίνεται με ολιγόλεπτη νάρκωση (μέθη )

Η διαφορά είναι ότι αφενός τα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ταμεία (τουλάχιστον όχι τώρα αλλά πιθανώς στο μέλλον να υπάρξουν παρεμβάσεις από το κράτος ) και αφετέρου δεν ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα του ενδομητρίου αλλά για τον αριθμό των ωαρίων που παράγονται και συλλέγονται.

Αριθμός Ωαρίων που χρειάζονται για την κατάψυξη ωαρίων

Υπάρχει μια έντονη συζήτηση μεταξύ των ειδικών για τον ελάχιστο αριθμό των ωαρίων που πρέπει να φυλάσσονται ώστε να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη με τη χρήση τους στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι ένα ποσοστό γύρω στο 70% από τα κατεψυγμένα ωάρια επιβιώνουν κατά την απόψυξη, πρέπει ιδανικά να βάλει κανείς στην άκρη τουλάχιστον 8 με 10 ωάρια και βέβαια όσο μικρότερη ηλικιακά είναι η υποψήφια τόσο και μεγαλώνει το ποσοστό της επιτυχίας ακόμα και με λιγότερα ωάρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν και ανάλογα με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της διέγερσης μπορεί να προταθεί σε κάποια περιστατικά να κάνουν περισσότερες της μιας διεγέρσεις, ώστε να συλλέξουμε περισσότερα από 10 ωάρια.

Είναι επιβλαβείς οι διεγέρσεις των ωοθηκών;

Οι λογικές απορίες, όσον αφορά το πόσο επιβλαβείς είναι οι διεγέρσεις των ωοθηκών και οι ορμονικές θεραπείες που περιλαμβάνουν, έχουν μάλλον λυθεί από την μελέτη της εξωσωματικής.

Υπάρχουν πια πολλές αναδρομικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τόσο οι αγωγές με ορμόνες όσο και η διαδικασία της εξωσωματικής είναι απλή, ακίνδυνη και αποτελεσματική. Δεν αυξάνει επουδενί τους γυναικολογικούς καρκίνους, ούτε έχει άλλο είδος κινδύνου, τουλάχιστον όταν επαναληφθεί ελάχιστες φορές.

Ποιο το κόστος για την κατάψυξη ωαρίων; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η κατάψυξη των ωαρίων είναι πια μια συνηθισμένη διαδικασία και το κόστος της είναι χαμηλότερο από την εξωσωματική, ενώ η συντήρηση των ωαρίων είναι μικρή, περίπου γύρω στα 150 € ετήσια.