Κολποσκόπηση – Τι Είναι – Εφαρμογή

Ως κολποσκόπηση ορίζουμε την εξέταση την οποία εφαρμόζει ο γυναικολόγος στο ιατρείο του με σκοπό να εξετάσει την υγεία του κόλπου. Η εξέταση εφαρμόζεται με την βοήθεια ενός ειδικού οργάνου που ονομάζεται κολποσκόπιο.

Η ασθενής κάθεται στο ειδικό γυναικολογικό κρεβάτι για να εξεταστεί. Ύστερα ο γυναικολόγος τοποθετεί στο άνοιγμα του κόλπου της ασθενούς έναν διαστολέα (κολποδιαστολέας) ο οποίος προσφέρει καλύτερη ορατότητα στον ιατρό για την διενέργεια της εξέτασης. Με τη βοήθεια του κολποσκοπίου το οποίο διεισδύει στον κόλπο ο ιατρός μπορεί να εξετάσει τον τραχήλο με κάθε λεπτομέρεια. Το εσωτερικό του κόλπου απεικονίζεται σε μία οθόνη. Σε περίπτωση που ο ιατρός εντοπίσει πάσχων ιστό, τότε λαμβάνει ένα μικρό κομμάτι του με σκοπό να το στείλει για έλεγχο στο εργαστήριο. Η λήψη του δείγματος είναι ανεπαίσθητη για την ασθενή.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση εφαρμόζεται μόνο από γυναικολόγο ο οποίος διαθέτει πιστοποίηση ειδίκευσης στην κολποσκόπηση. Ο γυναικολόγος πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει πιστοποιητικό διότι κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του, δεν διδάσκεται την εξέταση, αλλά αυτή είναι προαιρετική και η εκπαίδευση για την εφαρμογή της προσφέρεται αργότερα σε ειδικό κέντρο.

Κολποσκόπηση – Εξέταση & Πόνος

Η κολποσκόπηση είναι ανώδυνη και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται νάρκωση ή νοσηλεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ασθενής να επισκεφθεί τον ιατρό μια μέρα εκτός της περιόδου της. Επίσης συστήνεται να απέχει για δυο ημέρες από την σεξουαλική επαφή και από την εφαρμογή κολπικών πλύσεων.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολποσκόπηση και Βιοψία

Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει λήψη ιστού για βιοψία, η διαδικασία δεν πονάει. Οι περισσότερες ασθενείς δεν το αισθάνονται καν ενώ μερικές που το αισθάνονται το περιγράφουν σαν ένα μικρό ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Κολποσκόπηση – Διάγνωση Κονδυλωμάτων

Με την πάροδο του χρόνου οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν κονδυλώματα συνεχώς αυξάνονται. Η έγκαιρη διάγνωσή τους με την κολποσκόπηση, αποτρέπει την εξάπλωσή τους και προστατεύει την ασθενή από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Κολποσκόπηση – Εξέταση

H ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για εξέταση σε κάθε περίπτωση που αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία της, ή παρουσιάζει συμπτώματα που δεν συνάδουν με την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού της. Το ιδανικό θα ήταν να γίνεται μια προληπτική εξέταση κάθε χρόνο για τον έλεγχο της υγείας του κόλπου και του τραχήλου, συνδυαστικά με το τεστ ΠΑΠ.

Ο ιατρός ωστόσο μπορεί να καλέσει την ασθενή για επαναληπτική εξέταση: εάν διαπιστώσει ότι τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ δεν είναι φυσιολογικά, σε περίπτωση που υπάρχουν ορατές βλάβες ανεξάρτητα από το τεστ ΠΑΠ, όταν υπάρχει η ανάγκη για παρακολούθηση προκαρκινικών καταστάσεων, ή σε περίπτωση που η ασθενής έχει διαγνωσθεί με: διεισδυτικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (στο αιδοίο, στον τραχήλο, στον κόλπο ή στον πρωκτό), επίμονες φλεγμονές του τραχήλου ή νεοπλασίες, ατυπία πλακωδών κυττάρων, λοιμώξεων, ή ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου.

Μέσω της κολποσκόπησης ο ιατρός έχει την δυνατότητα λεπτομερούς εικόνας για την έκταση της εκάστοτε βλάβης, το είδος της αλλά και την βαρύτητά της. Σε περίπτωση που χρειαστεί βιοψία, τα αποτελέσματα αυτής είναι διαθέσιμα μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.
Το κόστος αυτής όπως επίσης και η τιμή για τις εξετάσεις εξαρτάται από το εργαστήριο, συνήθως όμως είναι προσιτό.

Άρθρα Σχετικά Με Κολποσκόπηση