Υπερπλασία Ενδομητρίου – Τι Είναι
Υπερπλασία του ενδομητρίου ονομάζεται η πάχυνση του ενδομητρίου πέραν των φυσιολογικών ορίων που είναι τα 13-14mm. Απλή ενδομήτρια υπερπλασία έχουμε όταν το ενδομήτριο είναι παχύ λόγω της ανισορροπίας οιστρογόνων. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη σύνθετη υπερπλασία, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε καρκίνο ενδομητρίου.
Υπερπλασία Ενδομητρίου – Αίτια
Τα αίτια της υπερπλασίας μπορεί να είναι ορμονικά ή οργανικά. Αν η γυναίκα είναι μεγάλης ηλικίας και παχύσαρκή ή έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού τότε η υπερπλασία του ενδομήτριου μπορεί να οφείλεται σε κακοήθεια. Επίσης η υψηλή δράση των οιστρογόνων, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χωρίς την απαραίτητη αντιμετώπιση ή ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες.
Υπερπλασία Ενδομητρίου – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται συνήθως στην υπερπλασία ενδομητρίου είναι η κολπική αιμορραγία, η παρουσία αίματος σε μορφή κηλίδων στο μεσοδιάστημα δύο περιόδων, οι βαριές και μεγάλης διάρκειας περίοδοι κ.α. Η πάθηση, τέλος, είναι συχνότερη σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, αφού υφίστανται ποικίλες ορμονικές αλλαγές.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με υπερπλασία του ενδομητρίου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση αναιμίας. Έμφαση δίνεται στις παθολογικές αιμορραγίες της μήτρας στην υπερπλασία του ενδομητρίου, οι οποίες παρουσιάζονται με τις εξής μορφές:
- Παρατεταμένη περίοδος
- Εντομή αιμορραγία κατά τη διάρκεια περιόδου
- Κηλίδες αίμα στη σεξουαλική επαφή
- Ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου
- Αίμα μετά την εμμηνόπαυση
Μερικές φορές, οι παραπάνω αιμορραγίες συνοδεύονται από αναιμία και έλλειψη σιδήρου.
Ενδομήτρια Υπερπλασία – Διάγνωση
Για μία αξιόπιστη διάγνωση χρειάζεται διακολπικό υπερηχογράφημα. Ο γιατρός είναι πιθανό να προβεί και σε βιοψία λαμβάνοντας δείγμα ιστού, το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο. Η βιοψία αυτή μπορεί να γίνει με υστεροσκόπηση, μέσω διαστολής της μήτρας και απόξεσης.
Υπερπλασία Ενδομητρίου – Θεραπεία
Όσο η ιστολογική εξέταση δεν αποκαλύπτει προκαρκινικά κύτταρα, η θεραπεία είναι απλή και συνήθως φαρμακευτική-συντηρητική. Τα φάρμακα με προγεστερόνη συχνά διορθώνουν το πρόβλημα και αποτελούν τη πιο δοκιμασμένη μέθοδο αντιμετώπισης. Αν η βιοψία δείξει προκαρκινικά
κύτταρα τότε η θεραπεία εκλογής είναι η υστερεκτομή που θεωρείται ριζική, ειδικά αν η γυναίκα δεν επιθυμεί να διατηρήσει την αναπαραγωγική της ικανότητα.
Όποια κι αν είναι η μέθοδος αντιμετώπισης, είναι απαραίτητη η αυστηρή παρακολούθηση της ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να δρομολογηθεί μία νέα βιοψία.