Υστερεκτομή – Τι είναι
Η υστερεκτομή αποτελεί μία από τις συνηθισμένες χειρουργικές διαδικασίες για την ολική ή μερική αφαίρεση της μήτρας, ανάλογα με το αν χρειάζεται να διατηρηθεί ο τράχηλος σε γυναίκες με ιατρική αντένδειξη. Πρόκειται για μία εγχείρηση μετά από την οποία η γυναίκα σταματάει να έχει έμμηνο ρύση και δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Μαζί με τη μήτρα υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθούν οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες.
Η υστερεκτομή διαχωρίζεται σε κοιλιακή, κολπική και λαπαροσκοπική με την κολπική υστερεκτομή να είναι θεραπεία εκλογής τις περισσότερες φορές, με γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επούλωση.
Τύποι Υστεροκτομής
Ολική
Αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας μαζί με τον τράχηλο. Οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν μπορεί και όχι. Η ολική υστερεκτομή έχει μικρή ανάρρωση και αποτελεί τον συνηθέστερο τύπο υστερεκτομής.
Μερική
Ο τράχηλος παραμένει στη θέση του και οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν μπορεί και όχι.
Ριζική
Η αφαίρεση αφορά όλη τη μήτρα, την πάνω περιοχή του κόλπου και λεμφαδένων στην περιοχή της λεκάνης. Είναι θεραπεία εκλογής σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. Ο χρόνος του χειρουργείου εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που θα επιλέξει ο γυναικολόγος. Μεγαλώνει αν η αφαίρεση περιλαμβάνει εκτός από τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.
Κολπική Υστερεκτομή – Πότε Επιλέγεται
Η κολπική υστερεκτομή επιλέγεται στις εξής περιπτώσεις:
- Πρόπτωση της μήτρας, που μπορεί να προκληθεί από παχυσαρκία και πολλές γέννες
- Αιμορραγία από τη μήτρα
- Ινομυώματα που προκαλούν έντονες αιμορραγίες
- Υπερπλασία ενδομητρίου
- Δυσπλασία ή καρκίνος του τραχήλου
Στην κολπική υστερεκτομή αφαιρείται η μήτρα και αν κριθεί απαραίτητο αφαιρούνται οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες.
Ο λόγος που κάνετε το χειρουργείο, αν έχετε ένα από τα παραπάνω προβλήματα, είναι καθοριστικός για το αν ο γιατρός θα επιλέξει εκτός από τη συνήθη κολπική υστερεκτομή, κοιλιακή ή λαπαροσκοπική υστερεκτομή.
Κολπική Υστερεκτομή – Πλεονεκτήματα
Η μέθοδος αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την επιδερμίδα της κοιλιάς με καμία τομή. Μειώνονται σημαντικά οι μετγχειρητικές επιπλοκές και οι επιπτώσεις που μπορεί να φέρουν οι άλλες μέθοδοι. Ο χρόνος νοσηλείας είναι λίγες ημέρες, άρα και το συνολικό κόστος μικρότερο, και η ανάρρωση από ολική υστερεκτομή είναι μικρή και σχετικά ανώδυνη. Σε έναν μήνα οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πλήρως. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση, αν και ελάχιστα επεμβατική, ενδείκνυται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών.
Υποβοηθούμενη Κολπική Υστερεκτομή – Πως Γίνεται
Στην λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή έχουμε τον συνδυασμό της αφαίρεσης μερικών συνδέσμων από τη μήτρα με λαπαροσκοπικό τρόπο με παράλληλους χειρουργικούς χειρισμούς μέσα από τον κόλπο. Η αφαίρεση της μήτρας με τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες ονομάζεται κολπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων. Το αν ο γιατρός θα διαλέξει αυτού του είδους την επέμβαση εξαρτάται από την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση υγείας της γυναίκας και το μέγεθος του γυναικολογικού προβλήματος.
Υστερεκτομή – Μετά Το Χειρουργείο
Μετά το χειρουργείο απαιτείται ξεκούραση για έναν μήνα. Οι σεξουαλικές επαφές για το ίδιο διάστημα (4 εβδομάδες) είναι καλό να αποφεύγονται καθώς η διείσδυση μπορεί να προκαλέσει έντονη ενόχληση. Το αίμα μετά την υστερεκτομή ή η εμφάνιση υγρών μετά την υστερεκτομή είναι φυσιολογικά φαινόμενα και θα σας τα αναφέρει και ο γυναικολόγος σας. Χρησιμοποιήστε σερβιέτες και όχι ταμπόν για να είστε άνετες. Μερικές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν και δυσκοιλιότητα.
Υστερεκτομή – Αλλαγές
- Σταματάει η έμμηνος ρύση
- Δεν είστε πλέον γόνιμες
- Υπάρχουν αλλαγές στην αίσθησή σας κατά την ερωτική επαφή (χαμηλή λίμπιντος)
- Αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπόρωση
Ο γυναικολόγος θα συζητήσει μαζί σας όλα τα παραπάνω προβλήματα και θα σας βοηθήσει τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο να τα αντιμετωπίσετε.