Τι είναι η κλιμακτήριος;

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης, δηλαδή της οριστικής παύσης της έμμηνου ρύσης και του τέλους της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας. Η περίοδος της κλιμακτηρίου διαρκεί από 2-5 χρόνια πριν την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική βιολογική διαδικασία που ακόμα και χωρίς περίοδο, η γυναίκα είναι σε θέση να απολαμβάνει τη σεξουαλική ζωή για πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου εμφανίζονται όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αρχίζουν να αλλάζουν επίπεδα και το σώμα της γυναίκας πλέον περνάει από ποικίλες φάσεις και πολλά συμπτώματα την περίοδο εκείνη.

Ποια τα συμπτώματα προκλιμακτηρίου;

Τα κύρια συμπτώματα προκλιμακτηρίου που εμφανίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, είναι:

  • Διαταραχές περιόδου
  • Εξάψεις ιδιαίτερα στις πρώτες αστάθειες περιόδου
  • Μεταπτώσεις στην ψυχολογία

Γενικά οι γυναίκες αναφέρουν και πιο συγκεκριμένα συμπτώματα όταν πλέον βρίσκονται στην κλιμακτήριο, όπως:

  • Σύγχυση στην συγκέντρωση
  • Έντονη κυκλοθυμία
  • Αίσθημα θλίψης
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Χαμηλή όρεξη για σεξουαλική επαφή
  • Ξηρότητα κόλπου

Η ένταση και ο βαθμός των παραπάνω συμπτωμάτων θα φέρουν και την αποτελεσματική θεραπεία σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

Κλιμακτήριος και ηλικία

Η κλιμακτήριος χτυπάει την πόρτα στην γυναίκα περίπου στα 50 της χρόνια. Η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση όταν από την τελευταία περίοδο έχουν περάσει 12 μήνες. Εκεί σηματοδοτείται και το τέλος του κύκλου της περιόδου στην γυναίκα. Ωστόσο τα συμπτώματα κλιμακτηρίου μπορεί να αρχίσουν από την ηλικία των 40-50 με την οριστική παύση περιόδου στα 48-51. Σε ένα ποσοστό 1% μπορεί μία γυναίκα πριν τη συμπλήρωση του 40ου έτους να εκδηλώσει πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου είναι κυρίως η κληρονομικότητα.

Πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένη διατροφή στην κλιμακτήριο;

Οι γυναικολόγοι συνιστούν στις γυναίκες με κλιμακτήριο να είναι προσεκτικές με το αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής που να έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό στην κλιμακτήριο και μετέπειτα στην εμμηνόπαυση. Προσπαθήστε γενικά να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή.

Ψυχολογία

Είναι γνωστό ότι η κλιμακτήριος είναι μία περίοδος που στο συντριπτικό ποσοστό των γυναικών φέρνει αλλαγές στην ψυχολογία τους. Για τις ψυχολογικές διακυμάνσεις οφείλονται οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον σώμα της γυναίκας και άλλοι παράγοντες όπως το stress, το αν η γυναίκα έχει προλάβει να γίνει μητέρα, αν εργάζεται κ.λπ. Οι αλλαγές στην ψυχολογία εμφανίζονται ως θλίψη, θυμός, κυκλοθυμία, άγχος για το τι θα φέρει η εμμηνόπαυση κ.λπ.