Καισαρική Τομή – Τι Είναι

Καισαρική τομή είναι η γέννηση του μωρού όχι από τον κόλπο, αλλά από τομή που γίνεται στα κοιλιακά τοιχώματα και στη μήτρα της εγκύου.

Καισαρική Τομή – Ενδείξεις

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα να γεννήσει με καισαρική τομή είναι:

  • Πολύδυμη κύηση
  • Έμβρυο με ισχιακή προβολή
  • Δυσαναλογία θέσης εμβρύου
  • Μη εξέλιξη τοκετού
  • Προδρομικός πλακούντας ή επιπωματικός πλακούντας
  • Διαβήτης κύησης (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)
  • Πρόωρος τοκετός με χαμηλό βάρος γέννησης
  • Υπέρταση κύησης
  • Παθολογικό καρδιοτοκογράφημα
  • Προηγηθείσα καισαρική τομή

Καισαρική Τομή – Ανάρρωση

Η ανάρρωση μετά την καισαρική τομή είναι εξίσου γρήγορη με τον φυσιολογικό τοκετό. Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι την ίδια ημέρα. Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα πιθανός να χρειαστείτε παυσίπονα. Η διατροφή είναι ελαφρά την πρώτη μέρα και τη δεύτερη σιτίζεστε σταδιακά με στερεές τροφές. Την Τρίτη ημέρα η διατροφή είναι ελεύθερη. Το πρωί της επόμενης μέρας αφαιρούνται οροί και καθετήρας και είστε ελεύθερες να περπατήσετε, να κάνετε μπάνιο και να πάτε τουαλέτα.

Καισαρική & Θηλασμός

Η καισαρική δεν απαγορεύει το θηλασμό ούτε έχει κάποια επίπτωση σ΄αυτόν. Το μωρό μπαίνει στο στήθος την πρώτη ώρα μετά την γέννηση του .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 3ο εικοσιτετράωρο η παραγωγή να είναι ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού το μωρό όπως και στον φυσιολογικό τοκετό έχει συχνή επαφή με το στήθος της μητέρας.

Καισαρική Τομή – Γενική Αναισθησία

Όχι δε χρειάζεται πλέον η γυναίκα να κάνει γενική αναισθησία αλλά επισκληρίδιο. Επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος αναισθησίας κατά την οποία η γυναίκα έχει πλήρη συνείδηση και βλέπει το μωρό της. Ο κίνδυνος επιπλοκών έναντι της ολικής νάρκωσης είναι σχεδόν μηδενικός.

Καισαρική Τομή – Μετά

Η ανάρρωση είναι όπως και στον φυσιολογικό τοκετό γρήγορη. Θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις αυξημένες υποχρεώσεις σας αποφεύγοντας όμως την άρση υπερβολικού βάρους.

Καισαρική Τομή – Υγεία Μωρού

Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η υγεία του μωρού από την καισαρική. Το μωρό βγαίνει στα πρώτα 5 λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου. Δεν ζορίζεται και το apgar score αξιολόγηση της γενικής υγείας του νεογέννητου στο 1ο λεπτό και στα 5 λεπτά μετά τη γέννηση του είναι άριστο. Έχει άμεση επαφή με την μητέρα του όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, πράγμα που βοηθάει στην σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του.

Καισαρική Τομή – Πόσες Φορές

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνονται πάνω από τρεις καισαρικές. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν και 4 και 5 παιδιά και αυτός ο μύθος στηρίζεται στο φόβο και όχι σε πραγματικά στοιχεία.