Τι είναι η καισαρική τομή;

Καισαρική τομή είναι η γέννηση του μωρού όχι από τον κόλπο, αλλά από τομή που γίνεται στα κοιλιακά τοιχώματα και στη μήτρα της εγκύου.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για καισαρική τομή;

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα να γεννήσει με καισαρική τομή είναι:

  • Πολύδυμη κύηση
  • Έμβρυο με ισχιακή προβολή
  • Δυσαναλογία θέσης εμβρύου
  • Μη εξέλιξη τοκετού
  • Προδρομικός πλακούντας ή επιπωματικός πλακούντας
  • Διαβήτης κύησης (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)
  • Πρόωρος τοκετός με χαμηλό βάρος γέννησης
  • Υπέρταση κύησης
  • Παθολογικό καρδιοτοκογράφημα
  • Προηγηθείσα καισαρική τομή

Ποια είναι η ανάρρωση μετά την καισαρική;

Η ανάρρωση μετά την καισαρική τομή είναι εξίσου γρήγορη με τον φυσιολογικό τοκετό. Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι την ίδια ημέρα. Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα πιθανός να χρειαστείτε παυσίπονα. Η διατροφή είναι ελαφρά την πρώτη μέρα και τη δεύτερη σιτίζεστε σταδιακά με στερεές τροφές. Την Τρίτη ημέρα η διατροφή είναι ελεύθερη. Το πρωί της επόμενης μέρας αφαιρούνται οροί και καθετήρας και είστε ελεύθερες να περπατήσετε, να κάνετε μπάνιο και να πάτε τουαλέτα.

Επηρεάζει η καισαρική τον θηλασμό;

Η καισαρική δεν απαγορεύει το θηλασμό ούτε έχει κάποια επίπτωση σ΄αυτόν. Το μωρό μπαίνει στο στήθος την πρώτη ώρα μετά την γέννηση του .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 3ο εικοσιτετράωρο η παραγωγή να είναι ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο, αφού το μωρό όπως και στον φυσιολογικό τοκετό έχει συχνή επαφή με το στήθος της μητέρας.

Θα κάνω γενική αναισθησία;

Όχι δε χρειάζεται πλέον η γυναίκα να κάνει γενική αναισθησία αλλά επισκληρίδιο. Επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος αναισθησίας κατά την οποία η γυναίκα έχει πλήρη συνείδηση και βλέπει το μωρό της. Ο κίνδυνος επιπλοκών έναντι της ολικής νάρκωσης είναι σχεδόν μηδενικός.

Πότε θα επανέλθω στην καθημερινότητα μου

Η ανάρρωση είναι όπως και στον φυσιολογικό τοκετό γρήγορη. Θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις αυξημένες υποχρεώσεις σας αποφεύγοντας όμως την άρση υπερβολικού βάρους.

Επηρεάζει η καισαρική τομή την υγεία του μωρού;

Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η υγεία του μωρού από την καισαρική. Το μωρό βγαίνει στα πρώτα 5 λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου. Δεν ζορίζεται και το apgar score αξιολόγηση της γενικής υγείας του νεογέννητου στο 1ο λεπτό και στα 5 λεπτά μετά τη γέννηση του είναι άριστο. Έχει άμεση επαφή με την μητέρα του όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, πράγμα που βοηθάει στην σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του.

Μέχρι πόσες καισαρικές μπορώ να κάνω;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνονται πάνω από τρεις καισαρικές. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν και 4 και 5 παιδιά και αυτός ο μύθος στηρίζεται στο φόβο και όχι σε πραγματικά στοιχεία.