Λίγα λόγια για τον καρκίνο ωοθηκών

Οι ωοθήκες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής και έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν κυστικούς και συμπαγείς όγκους, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις, ενδιάμεσης κακοήθειας ή κακοήθεις όγκοι.

Στον καρκίνο των ωοθηκών, ο όγκος είναι κακοήθης στην μία ή και στις δύο ωοθήκες και διαχωρίζεται σε δύο τύπους. Τον επιθηλιακό καρκίνο στις ωοθήκες και τον μη επιθηλιακό. Ο επιθηλιακός καρκίνος στις ωοθήκες είναι ο συχνότερος και προκύπτει από την εξαλλαγή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Αίτια

Οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες είναι άγνωστες. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που αξίζει να τους αναφέρουμε καθώς αυτοί αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες, η γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο ωοθηκών. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, οι ορμόνες και η κληρονομικότητα, αφού σε ένα ποσοστό περίπου 10% οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στις ωοθήκες είχαν συγγενή α’ βαθμού με καρκίνο.

Καρκίνος ωοθηκών: Συμπτώματα

Στα πρώτα στάδια δεν είναι επιθετικός ο καρκίνος και η γυναίκα δεν αντιλαμβάνεται συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, συνήθως σχετίζονται με οίδημα, πίεση, καούρα, ναυτία και γενική δυσφορία στην κοιλιά. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αυξημένη κούραση ή σημαντικές αλλαγές στην περίοδο.

Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά για πολλές ασθένειες η οριστική διάγνωση τίθεται μόνο με ειδικές εξετάσεις στον γυναικολόγο.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Διάγνωση

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο καρκίνος στις ωοθήκες διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, όπως η υστερεκτομή. Στην τυπική διαδικασία της διάγνωσης ο γιατρός θα ψηλαφίσει την περιοχή για μάζες ή όγκους και θα πραγματοποιήσει με κολπική εξέταση. Μία εξέταση αίματος θα προσδιορίσει αν υπάρχουν καρκινικοί δείκτες, δηλαδή χημικές ουσίες στο αίμα που παράγονται από καρκινικά κύτταρα.

Άλλες εξετάσεις που θα βοηθήσουν πολύ στην διάγνωση είναι το κοιλιακό υπερηχογράφημα, το διακολπικό υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Για τον εντοπισμό της έκτασης του καρκίνου και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να βρεθεί το στάδιο που ο καρκίνος των ωοθηκών έχει φτάσει.

Καρκίνος στις ωοθήκες: Τα στάδια

Στάδιο I – Εντοπίζεται σε μία ωοθήκη

Στάδιο ΙΙ – Εντοπίζεται σε μία ή και στις δύο ωοθήκες και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα κοντινά όργανα

Στάδιο ΙΙΙ – Παρατηρείται εξάπλωση στα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς και της λεκάνης

Στάδιο IV – Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο συκώτι, στους πνεύμονες ή σε μακρινούς λεμφαδένες. Το στάδιο 4 αποτελεί και το τελικό στάδιο.

Δυστυχώς ο καρκίνος των ωοθηκών είναι επιθετικός καρκίνος και η γυναίκα τον διαπιστώνει τις περισσότερες φορές, αργά. Το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 40-50%. Αν η θεραπεία είναι επιθετική τότε υπάρχει περίπτωση οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Αντιμετώπιση

Η συνήθης τακτική για τον επιθηλιακό καρκίνο είναι χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ο μη επιθηλιακός καρκίνος και οι οριακοί όγκοι αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Άρθρα Σχετικά Με Κύστες Ωοθηκών