Πολυκυστικές Ωοθήκες & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Συνήθως η γυναίκα μαθαίνει ότι έχει πολυκυστικές ωοθήκες επειδή έχει μεγάλους κύκλους περιόδου, έως και 40 ημέρες από τη μία περίοδο στην άλλη, είτε γιατί εμφανίζει ξαφνικά ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα. Για κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι μικρά και να μην τις επηρεάζουν, άλλες φορές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τη γονιμότητα, την εξωτερική εμφάνιση και τον μεταβολισμό τους. Αν η γυναίκα εμφανίζει έντονη συμπτωματολογία, τότε λέμε ότι πάσχει από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, που υπολογίζεται ότι απασχολεί το 7% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες.

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

Τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα. Τα πιο συχνά είναι:
  • Διαταραχές στην περίοδο ή καθόλου περίοδος
  • Υπογονιμότητα, αφού η γυναίκα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις γόνιμες μέρες της και δεν παράγει ωράρια
  • Αποβολές
  • Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα και λιπαρότητα
  • Αύξηση βάρους και μεγάλη δυσκολία στην απώλεια κιλών ακόμα και με δίαιτα
  • Αλλαγές στη διάθεση

Τα βαριά συμπτώματα παρατηρούνται στο Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και συνήθως όχι στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτίες

Αρκετές φορές οι πολυκυστικές ωοθήκες σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Υπάρχει περίπτωση να συνδυάζονται με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης. Τα παραπάνω μπορεί να συμβούν και σαν συνέπεια της μη κατάλληλης θεραπείας στην γυναίκα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι απαραίτητο το κολπικό υπερηχογράφημα και ο ορμονικός προσδιορισμός με εξετάσεις αίματος σε συγκεκριμένη μέρα του κύκλου. Συχνά η εικόνα της ασθενούς ενέχει μία υποψία ότι έχει πολυκυστικές ωοθήκες, καθώς τις περισσότερες φορές είναι υπέρβαρες, με έντονη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα. Στον υπέρηχο οι ωοθήκες είναι διογκωμένες με πολλές μικρές κύστεις στην περιφέρεια τους.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεραπεία

Για τη θεραπεία στις πολυκυστικές ωοθήκες απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση. Τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας είναι αυτά που θα καθορίσουν και το είδος της θεραπείας. Για παράδειγμα η γυναίκα μπορεί να έχει ανάγκη πρωτίστως θεραπεία ακμής, θεραπεία υπογονιμότητας ή αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων που προέκυψαν από το σύνδρομο.

Συντηρητική θεραπεία

  • Απώλεια βάρους και άσκηση. Για πολλές γυναίκες αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία χωρίς να χρειάζονται κανένα φάρμακο
  • Φαρμακευτική αγωγή για να αποκρίνεται σωστά ο οργανισμός στην ινσουλίνη

Χειρουργική θεραπεία με λαπαροσκόπηση

Αν ο γιατρός συστήσει λαπαροσκόπηση, τότε πραγματοποιείται καυτηριασμός ωοθηκών, δηλαδή αφαιρείται ο αλλοιωμένος ιστός των ωοθηκών, με σκοπό να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα τους και να μπορεί να προκληθεί ωορρηξία. Η λαπαροσκόπηση είναι θεραπεία εκλογής στην περίπτωση που οι άλλες μέθοδοι αποτύχουν. Το συντριπτικό ποσοστό των γυναικών μετά τη λαπαροσκόπηση έχει φυσιολογικό κύκλο. Πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες θα συλλάβουν σε διάστημα μερικών μηνών, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον φαρμακευτική αγωγή.

Πολυκυστικές Ωοθήκες και Υπογονιμότητα

Αν οι γυναίκες με πολυκυστικές αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, συνίσταται να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο μέχρι να προχωρήσουν σε κάποια μέθοδο εξωσωματικής. Αυτές οι γυναίκες είναι απαραίτητο να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν προσπαθήσουν για μία εγκυμοσύνη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Σημαντικό είναι να διατηρούν το ενδεδειγμένο γι’ αυτές σωματικό βάρος, ακολουθώντας τις συμβουλές και την αγωγή που τυχόν τους συστήσει ο γιατρός τους για να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη, καθώς ο κίνδυνος αποβολής ελλοχεύει σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό.