Περιτοναϊκή ενδομητρίωση: Τι είναι

Η περιτοναϊκή ενδομητρίωση είναι μία μορφή ενδομητρίωσης που δεν φαίνεται με τα συνηθισμένα διαγνωστικά μέσα και προκαλεί υπογονιμότητα με την έκλυση ενδογενών αντιεμφυτευτικών παραγόντων ακόμη και όταν παρουσιάζεται με την ελάχιστη μορφή της (minimal endometriosis), ενώ εμφανίζεται λαπαροσκοπικά με την παρουσία εστιών διήθησης του περιτοναίου με τη μορφή κοκκινωπών ή καφεοειδών στιγμάτων (φρέσκια-ενεργή μορφή) ή με τη μορφή μικροσκοπικών ρικνώσεων ουλών του περιτοναίου και συμφύσεων αυτού (παλαιά-ανενεργή μορφή).

DIF: Βαθιά διηθητική ενδομητρίωση

Όταν διηθήσει τα νεύρα της πυέλου προκαλεί δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) και συνεπώς έμμεση υπογονιμότητα, ενώ όταν παρουσιάζεται σε προχωρημένη μορφή εμφανίζει όζους (nodules) που είναι εμφανείς κυρίως στη μαγνητική τομογραφία που διαγιγνώσκεται μόνο από έμπειρους ακτινολόγους. Η βαριά αυτή μορφή της ενδομητρίωσης που διηθεί τα όργανα της κοιλιάς, ονομάζεται DIF (deep infiltrating endometriosis) ή βαθιά διηθητική ενδομητρίωση και ευτυχώς είναι σπανιότατη στις Ελληνίδες λόγω προφανώς γονιδιακών – γενετικών παραγόντων.

Δεν δημιουργεί προβλήματα στην κοιλιά, για παράδειγμα συμφύσεις ή ανατομικές ανωμαλίες, παρόλα αυτά φαίνεται να απασχολεί συχνότερα γυναίκες που βρίσκονται σε προσπάθεια για τεκνοποίηση παρά σε γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά. Με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής η γονιμότητα βελτιώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο περιτόναιο το έκτοπο ενδομήτριο δημιουργεί τυπικές και άτυπες βλάβες. Οι άτυπες βλάβες είναι αυτές που ανευρίσκονται λαπαροσκοπικά και είναι πιο συχνές. Ανάλογα με το χρώμα τους διαχωρίζονται σε ερυθρές και λευκές.

Άρθρα Σχετικά Με Ενδομητρίωση