Πολύποδας ενδομητρίου – Τι Είναι

Πολύποδα του ενδομητρίου ονομάζουμε την καλοήθη νεοπλασία του ιστού του ενδομητρίου. Η ανάπτυξη της νεοπλασίας παρατηρείται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο. Η σύνδεση του πολύποδα με τη μήτρα τις περισσότερες φορές γίνεται με έναν λεπτό μίσχο (μισχωτός πολύποδας), ο οποίος μπορεί να είναι τόσο μακρύς που φτάνει μέχρι τον τράχηλο.

Πολύποδας ενδομητρίου –  Ποιες Γυναίκες Πλήττονται

Ο πολύποδας του ενδομητρίου εμφανίζεται στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή και είναι σε ηλικία 40-60 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην είναι μισχωτός αλλά να έχει μεγάλη επίπεδη βάση. Συχνά όμως εμφανίζεται και σε μικρότερες γυναίκες. Τις περισσότερες φορές η βλάβη είναι μονήρης όμως στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να διαγνωστούν πάνω από ένας πολύποδες στον τράχηλο ή το ενδομήτριο με διαφορετικό μέγεθος.

Μπορεί να έχει μια μεγάλη επίπεδη βάση ή να συνδέεται με το ενδομήτριο με μίσχο (μισχωτός).

Ο πολύποδας του ενδομητρίου εγκυμονεί κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο της γυναίκας, δύο φορές περισσότερο απ’ ότι στον γενικό γυναικείο πληθυσμό.

Πολύποδας ενδομητρίου – Βασικές Κατηγορίες

  • Υπερπλαστικοί πολύποδες: οι πιο συχνοί, εμφανίζουν ποικιλία σε μέγεθος και σχήμα και παρουσιάζουν ευαισθησία στη δράση των οιστρογόνων
  • Ατροφικοί πολύποδες: πιο συχνοί στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Λειτουργικοί πολύποδες: Αρκετά σπάνιοι

Πολύποδας ενδομητρίου – Αίτια

Δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία για την ανάπτυξη πολύποδα στην μήτρα, όμως είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από την κατάσταση των οιστρογόνων.

Πολύποδας ενδομητρίου – Συμπτώματα

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πολύποδες ενδομητρίου συχνά είναι ασυμπτωματικοί. Στις περιπτώσεις που φανερώνουν συμπτώματα, το πιο σύνηθες είναι να εμφανίζεται μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο στην μέση του κύκλου και πάρα πολύ αυξημένη μηνορραγία. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η κολπική αιμορραγία είναι ένα αίτιο για την εμφάνιση πολύποδα ενδομητρίου. Σε περιπτώσεις που ο/οι πολύποδες έχουν αποκτήσει αγγεία, τότε η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη σε όλες τις περιπτώσεις.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
  • Αιμόρροια με λήψη αντισυλληπτικών
  • Δύσοσμα υγρά, αν ο πολύποδας μολυνθεί
  • Υπογονιμότητα

Πολύποδας ενδομητρίου – Διάγνωση

Ο πολύποδας ενδομητρίου διαγιγνώσκεται σε έναν τακτικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Σαν εξέταση εκλογής όμως, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνιστούν τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, η οποία επιτρέπει στον ιατρό να έχει άμεση οπτική επαφή με την κοιλότητα και να λάβει αν χρειαστεί δείγμα για βιοψία.

Πολύποδας ενδομητρίου – Αφαίρεση

Κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης, αν βρεθεί πολύποδας αφαιρείται επιτόπου για να εκμηδενιστεί η πιθανότητα κακοήθειας μελλοντικά. Αν είναι μεγάλος ο πολύποδας είναι επίσης αναγκαίο να αφαιρεθεί για να αποτραπεί η περίπτωση υπογονιμότητας. Στην υστεροσκόπηση δεν τραυματίζονται οι γειτονικοί ιστοί του ενδομήτριου και υπερισχύει από την παλιά «τυφλή» μέθοδο της απόξεσης. Η αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με μέθη είτε με τοπική αναισθησία.

Η παραπάνω διαδικασία ισχύει για τον πολύποδα του τραχήλου.

Πολύποδας & Υπερπλασία Ενδομητρίου

Δεν είναι σπάνιο ένας πολύποδας να συμβαδίζει με υπερπλασία στο ενδομήτριο, η οποία μπορεί να βάλει τον γυναικολόγο σε υποψίες για την μελλοντική εμφάνιση καρκίνου στο ενδομήτριο. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείται ένα σπιράλ το ενδομήτριο, το οποίο έχει προγεστερόνη.

Γυναικολογικά Άρθρα

Σχετικά Video