Τι είναι ο καρκίνος (Ca) του ενδομητρίου;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, με αρκετά περιστατικά καις την χώρα μας. Συνήθως λόγω των έκδηλων συμπτωμάτων οι γυναίκες επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους και προλαβαίνουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Καρκίνος ενδομητρίου: Τι δείχνουν τα στατιστικά;

Σε σχέση με καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας ο ca ενδομητρίου είναι πιο σπάνιος. Δεν θεωρείται από τους επιθετικούς καρκίνους και στη συντριπτική πλειοψηφία δεν δίνει μεταστάσεις. Αν κάνει μετάσταση τότε θα είναι στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες. Η εκδήλωσή του γίνεται συνήθως σε γυναίκες 50 χρονών και πάνω, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανίζεται και σε μικρότερη ηλικία.

Ποια τα αίτια εμφάνισης καρκίνου στο ενδομήτριο;

Ψάχνοντας για τις αιτίες του καρκίνου στο ενδομήτριο, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι οι παρακάτω παράγοντες είναι ύποπτοι:

  • Λήψη οιστρογόνων σε υψηλές δόσεις ή/και μεγάλο διάστημα
  • Συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Παχυσαρκία
  • Κληρονομικότητα, αφού η κακοήθεια μπορεί να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά
  • Υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα

Ποια η συμπτωματολογία γαι τον καρκίνο στο ενδομήτριο;

Τα συμπτώματα είναι έντονα και στο μεγαλύτερο ποσοστό ανησυχούν τις γυναίκες, προγραμματίζοντας άμεσα επίσκεψη στον γυναικολόγο τους. Έτσι, ο ca ενδομητρίου εντοπίζεται σχεδόν πάντα στο πρώτο του στάδιο, γεγονός που κάνει την αντιμετώπισή του ευκολότερη. Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι η μητρορραγία (αιμορραγία από τη μήτρα και εκτός περιόδου) ιδίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και η πολυμηνόρροια (κύκλους με μεσοδιαστήματα μικρότερα των 21 ημερών) σε νεαρότερες γυναίκες με έμμηνο ρύση. Επίσης, οι γυναίκες με κακοήθεια ενδομητρίου βλέπουν υγρά από την ευαίσθητη περιοχή, όπως δύσοσμες κηλίδες καφέ.

Καρκίνος ενδομητρίου: Πως γίνεται η διάγνωση;

Κατά την επίσκεψή σας στον γυναικολόγο θα διεξαχθεί αμέσως τεστ ΠΑΠ προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για να εντοπιστεί επακριβώς η κακοήθεια πραγματοποιείται διαγνωστική απόξεση με τη λήψη κολπικού επιχρίσματος.
Τέλος, το διακολπικό υπερηχογράφημα, δίνει αξιόπιστες πληροφορίες στον γιατρό για την ενδεχόμενη διόγκωση του ενδομήτριου, ενώ και η βιοψία του ενδομητρίου με λήψη ιστού είναι πολύ χρήσιμη εξέταση.

Ποια είναι τα στάδια καρκίνου του ενδομητρίου;

Στάδιο 1: Ο καρκίνος περιορίζεται στο σώμα της μήτρας
Στάδιο 2: Ο καρκίνος εξαπλώνεται στον συνδετικό ιστό του τραχήλου της μήτρας, χωρίς να ξεφεύγει από αυτή
Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός μήτρας όχι όμως έξω από την πύελο
Στάδιο 4: Ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από την πύελο

Καρκίνος ενδομητρίου: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο ενδομητρίου στοχεύει στην ελαχιστοποίηση κινδύνου για την υποτροπή της νόσου. Για να βγει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας ο γυναικολόγος εξετάζει το βαθμό διαφοροποίησης (Grade), τη σταδιοποίηση και τον ιστολογικό τύπο. Όπως οι περισσότερες μορφές καρκίνου έτσι και ο καρκίνος στο ενδομήτριο αντιμετωπίζεται χειρουργικά με κοιλιακή υστερεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό. Για τις γυναίκες σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του ενδομητρίου το χειρουργείο φέρνει και την οριστική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται, ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα, επικουρική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Η ορμονοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε ορισμένους μόνο τύπους καρκίνου του ενδομητρίου.