Τι είναι οι Πολυκυστικές ωοθήκες

Πρόκειται για παθολογική κατάσταση που ξεκινάει από διαταραχή των ορμονών της υπόφυσης (αύξηση της LH που ωριμάζει τα ωοθυλάκια σε σχέση με την FSH που διεγείρει την παραγωγή ωαρίων στην ωοθήκη ) ,το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία της ίδιας της ωοθήκης προκαλώντας διακοπή της τακτικής ωορρηξίας , διαταραχή της ομαλότητας του γεννητικού κύκλου και της περιόδου ,με σημαντική μείωση της γονιμότητας της γυναίκας .Ταυτόχρονα η υφή και μορφή της ωοθήκης λαμβάνει χαρακτηριστική όψη στον υπέρηχο με αύξηση του μεγέθους της και δημιουργία πολλαπλών μικρών κύστεων 8 – 10 mm έκαστη από το οποίο βγαίνει και το όνομα του συνδρόμου.

Οι σημαντικότερες διαταραχές αφορούν το γυναικολογικό σύστημα, και δημιουργούν ανωορρηξία, περίοδο ανά 2-3 μήνες και μείωση της γονιμότητας λόγω της ελλιπούς ωορρηξίας αλλά και εξαιτίας της παθολογικής μορφής της ωοθήκης ) Βλάπτονται εξάλλου πολλά άλλα όργανα των ενδοκρινών αδένων.

Διαταραχές απ τις Πολυκυστικές ωοθήκες:

α)Διαταραχή αντίστασης στην ινσουλίνη, ορμόνη που μεταβολίζει το σάκχαρο του αίματος με συνέπεια αυξημένη πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

β)Υπερανδρογοναιμία ,λόγω της διόγκωσης του στρώματος της ωοθήκης που παράγει μεταξύ άλλων και τη γυναικεία τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα έντονη ακμή, υπερτρίχωση λόγω διέγερσης των θυλάκων του δέρματος αλλά και τριχόπτωση με την πάροδο των ετών .

γ)Παχυσαρκία ,λόγω των ενδοκρινολογικών διαταραχών , με αύξηση του λίπους στην κοιλιά και απώτερη αύξηση της πιθανότητας καρκίνου του ενδομητρίου στην εμμηνόπαυση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Δεν πρέπει με τίποτα να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με φυσιολογικές κατά τα άλλα γυναίκες που απλά παρουσιάζουν διογκωμένες ωοθήκες στον υπέρηχο με παρουσία κάποιων μικρών κύστεων.

Απαιτείται προσεκτική διαφοροδιάγνωση για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα , και εμπειρία από το γυναικολόγο για να διαλυθούν μύθοι και φοβίες …..