Τα Ινομυώματα στην εποχή μας (παρακολούθηση και θεραπεία)

Στη σύγχρονη εποχή μάλιστα, με την υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών αμφίβολης προέλευσης ,οι οποίες περιλαμβάνουν συχνά και σημαντικές ποσότητες φυτοοιστρογόνων, χημικής – συνθετικής οδού, οι γυναίκες βομβαρδίζονται από πληθώρα ουσιών που δημιουργούν ή επιτείνουν την εμφάνιση και ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Φυτοοιστρογόνα συναντούμε κατά κόρον στα κρεατικά, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά και σε όλες γενικά τις ουσίες μαζικής και συσκευασμένης παραγωγής.

Αυτό ίσως λύνει και το αίνιγμα, απαντώντας στην ερώτηση χιλιάδων ασθενών ή μητέρων αυτών ,όσον αφορά το γιατί συνέβη αυτή η παθολογία που ακούει στο όνομα ινομύωμα στο παιδί μου ή σ’εμένα ή ακόμα στο γιατί ενώ η μητέρα ή η θεία είχε ένα μικρό ινομύωμα το παιδί έχει ένα τεράστιο ή πολλά περισσότερα μικρά.

Ένα άλλο γεγονός επίσης που αλλοιώνει την επιδημιολογία της νόσου είναι ότι ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ,ο μέσος όρος ηλικίας γάμου ήταν τα 20 έτη, στην εποχή μας αυτό έχει μετατοπισθεί στα 30 έτη τουλάχιστον , αν όχι και 40 σε μερικές περιπτώσεις ,με αποτέλεσμα η μεγάλη αύξηση των ινομυωμάτων να παρακωλύει και τη γονιμότητα.

Εξάλλου η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την βελτίωση των ικανοτήτων των ιατρών οδηγούν συχνά στην ανεύρεση και εκτίμηση των ινομυωμάτων στις περιπτώσεις που αυτά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Έτσι μια γυναίκα μπορεί να βρει ή να παρακολουθήσει τα ινομυώματα μήτρας της στον υπέρηχο ενός γυναικολόγου στη γειτονιά της ενώ μερικά χρόνια πριν δε θα μπορούσε ούτε καν να υποψιαστεί την ύπαρξή τους.