Τι είναι τα Ινομυώματα και πώς αναπτύσσονται;

Αποτελούν καλοήθεις όγκους του γυναικολογικού συστήματος, που αναπτύσσονται στη μήτρα και στους περιβάλλοντες ιστούς της.

Παθολογοανατομικά περιβάλλονται από ινώδη κάψα που τα ξεχωρίζει από την υπόλοιπη μήτρα και περιλαμβάνουν υπερπλαστικές μυικές ίνες που αυξάνονται σε όγκο.

Σπάνια μπορούν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους της μήτρας που λέγονται ¨σαρκώματα¨ , σε ποσοστό κάτω του 1,5% , ιδιαίτερα σε μάζες που αναπτύσσονται σε εμμηνοπαυσιακή ηλικία ή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης , αλλά γενικά αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Τα χαρακτηριστικά των ινομυωμάτων μήτρας που τους προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύγχρονη εποχή είναι η γενετική τους καταβολή καθώς και η εξάρτησή τους από τα οιστρογόνα.

Γίνεται σαφές δηλαδή ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν ινομυώματα φέρουν γονίδια που προσδιορίζουν την ανάπτυξή τους ,τα οποία έχουν μάλλον οικογενειακό χαρακτήρα, τα κουβαλάνε συνεπώς από τις οικογένειες των γονέων τους ή συγγενών τους , ενώ η ανάπτυξη των ινομυωμάτων αυτών εξαρτάται από τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) που τους παρέχονται από τις ωοθήκες , που είναι τα κατεξοχήν ορμονοπαραγωγικά όργανα της γυναίκας .

Εξάλλου ,επειδή οιστρογόνα παράγονται και στο γυναικείο λίπος , με μετατροπή που ονομάζεται «αρωματοποίηση», καθίσταται προφανές ότι οι παχουλές γυναίκες , με μεγάλο ποσοστό λιπώδους ιστού, αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης πυρήνων ινομυωμάτων ή την μεγαλύτερη εκατοστιαία μεγέθυνση αυτών.