Τι είναι;

Είναι ουσιαστικά ένας τρισδιάστατος υπέρηχος που στις τρεις διαστάσεις έχει προστεθεί η παράμετρος του χρόνου. Στο 4D υπερηχογράφημα χρησιμοποιούνται κύματα ίδιας έντασης με τον παραδοσιακό δισδιάστατο υπέρηχο που γίνεται στο γραφείο του ιατρού σας. Τα κύματα αυτά αναλύονται από το λογισμικό του υπερσύγχρονου συστήματος, το οποίο στη συνέχεια παράγει εκπληκτικές 4D εικόνες του εμβρύου.

Ποια είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για να κάνετε ένα 4D υπέρηχο;

Ο ιδανικός χρόνος για να γίνει αυτός ο υπέρηχος, είναι μεταξύ της 28ης και της 32ης εβδομάδας. Τότε έχουν αναπτυχθεί καλά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού και υπάρχει και αρκετό αμνιακό υγρό για τη σύλληψη καλών εικόνων.

Διαδικασία 4D υπερηχογραφήματος

Ακολουθείτε η ίδια διαδικασία με το απλό δισδιάστατο κοιλιακό υπερηχογράφημα.

Πλεονεκτήματα 4D υπέρηχων

Με τους 4D υπέρηχους, υπάρχει η δυνατότητα να δείτε καθαρότερα και υπό οποιαδήποτε γωνία το πρόσωπο και τις κινήσεις του μωρού σας πριν τη γέννηση του. Έτσι, μπορούν να αποκλειστούν ανατομικές βλάβες και γενετικά προβλήματα στο σχηματισμό των άνω και κάτω άκρων, αλλά και διάφορες ανωμαλίες, όπως το λαγώχειλο, το λυκόστομα ή τη δισχιδή ράχη. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν μπορούν να βοηθήσουν πολύ στον σχεδιασμό της αγωγής και φροντίδας που θα δοθεί στο μωρό μετά τον τοκετό.

Οι εικόνες αποθηκεύονται στον υπολογιστή σε ψηφιακή μορφή και μπορούν να μελετηθούν εκ νέου σε μελλοντική εξέταση.

Έχει καταλυτική δράση στο δεσμό που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους πριν γεννηθούν, εξαιτίας της ρεαλιστικότητας της απεικόνισής του εμβρύου καθώς και των κινήσεών οι οποίες διακρίνονται καλύτερα με τη συγκεκριμένη εξέταση.

Τι να προσέξετε;

Το 4D υπερηχογράφημα είναι προαιρετικό και πρέπει να γίνεται μετά τον ιατρικό, διαγνωστικό υπέρηχο που γίνεται για την επιβεβαίωση της ημέρας τοκετού, τον έλεγχο για ανωμαλίες του εμβρύου και για οποιαδήποτε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Στην επίσκεψη για το 4D υπερηχογράφημα, γίνεται μια μικρή διαγνωστική εξέταση για τους καρδιακούς σφυγμούς, τον αριθμό των εμβρύων, την εμφάνιση του μωρού, τον εντοπισμό του πλακούντα και τον καθορισμό του φύλου (εάν ζητηθεί). Εάν παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος με έναν ολοκληρωμένο διαγνωστικό υπέρηχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται αυτή η προαιρετική διαδικασία ως υποκατάστατο του ολοκληρωμένου διαγνωστικού υπέρηχου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα έχετε πάντα μια πολύ καλή απεικόνιση του μωρού σας καθότι εξαρτάται από την εβδομάδα κύησης του, τη θέση του μωρού, την ποσότητα αμνιακού υγρού και την κατάσταση της μητέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένδειξη του φύλου του μωρού αλλά δεν είναι πάντα απόλυτη.