Τι είναι;

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού. Ο μαστογράφος χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ανωμαλιών ή για να παρέχει μια αρχική τιμή αναφοράς για σύγκριση στο μέλλον.

Προετοιμασία

Εάν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε, ενημερώστε το γιατρό σας.

  • Δεν απαιτείται κάποια διατροφική αλλαγή.
  • Συνεχίστε κανονικά τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Την ημέρα της εξέτασης

  • Μην φοράτε πούδρα σώματος, κρέμα, λοσιόν ή αποσμητικό στην περιοχή του στήθους την ημέρα της δοκιμής. Οι ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσουν τις ακτίνες Χ.
  • Θα σας ζητηθεί να βγάλετε όλα τα ρούχα από τη μέση και πάνω και θα σας δοθεί μία νοσοκομειακή ρόμπα για να φορέσετε.
  • Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε όλα τα κοσμήματα σας.
  • Η εξέταση εκτελείται από ειδικούς στη μαστογραφία και οι ακτινογραφίες ερμηνεύονται από πιστοποιημένους ακτινολόγους.

Διαδικασία

Ο μαστός τοποθετείται σε μία ειδική βάση στήριξης του μηχανήματος των ακτινογραφιών. Μία πλαστική επιφάνεια ασκεί πίεση στο στήθος την ώρα που λαμβάνονται οι ακτινογραφίες.

Μπορεί να υπάρχει δυσφορία ή πίεση κατά τη διάρκεια της συμπίεσης. Ωστόσο, η συμπίεση είναι απαραίτητη για να πάρουμε την καθαρότερη δυνατή εικόνα με την ελάχιστη ποσότητα της ακτινοβολίας. Αν η πίεση που νιώθετε γίνεται υπερβολική, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της συμπίεσης, μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας 7 με 10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας.

Το στήθος θα πρέπει να «συλληφθεί» από διάφορες θέσεις, για να μπορέσει η ακτινολόγος να απεικονίσει όλους τους ιστούς του μαστού επαρκώς.

Μετά τη δοκιμή

Ενδέχεται να υπάρξει προσωρινός αποχρωματισμός του δέρματος ή ήπιος πόνος, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης στην περιοχή του στήθους. Μπορείτε να πάρετε μια ασπιρίνη για την ανακούφιση από την δυσφορία.

Σε γενικές γραμμές, θα είστε σε θέση να επανέλθετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αμέσως.

Η μηνιαία αυτοεξέταση είναι εξίσου απαραίτητη

Πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι, μαζί με τις συστάσεις του γιατρού σας με βάση τη μαστογραφία, είναι απαραίτητο να ελέγχετε και μόνη σας το στήθος σας κάθε μήνα.