Αποβολή εμβρύου: Τι είναι

Με τον όρο αποβολή εμβρύου περιγράφεται η απότομη λήξη μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο είναι αρκετά ώριμο για να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, τις περισσότερες φορές πριν καν μια γυναίκα χάσει μία περίοδο ή αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Μία στις πέντε ήδη διαπιστωμένες εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή.

Η αποβολή στην εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί εντός των πρώτων τριών μηνών της κύησης, πριν από την 12η εβδομάδα της κύησης. Μόνο το 1 τοις εκατό των αποβολών συμβαίνουν μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποβολής εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα της αποβολής περιλαμβάνουν:
 • Αιμορραγία
 • Κράμπες
 • Κοιλιακό άλγος
 • Πυρετό
 • Αδυναμία
 • Έμετο
 • Οσφυαλγία

Τι προκαλεί την αποβολή;

Περίπου οι μισές αποβολές που συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο (της κύησης) προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες – οι οποίες μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες. Τα χρωμοσώματα είναι μικροσκοπικές δομές στο εσωτερικό των κυττάρων του σώματος που μεταφέρουν πολλά γονίδια και είναι υπεύθυνα για την κληρονομικότητα.

Τα γονίδια καθορίζουν το σύνολο των φυσικών ιδιοτήτων ενός ατόμου, όπως το φύλο, τα μαλλιά και χρώμα ματιών, και τον τύπο του αίματος. Τα περισσότερα χρωμοσωμικά προβλήματα εμφανίζονται κατά τύχη και δεν συνδέονται με την υγεία της μητέρας ή του πατέρα. Αποβολές προκαλούνται επίσης από μια ποικιλία γνωστών και άγνωστων παραγόντων, όπως:

Μόλυνση

 • Η έκθεση σε κινδύνους στον εργασιακό χώρο ή στο περιβάλλον, όπως τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας ή τοξικών παραγόντων είναι ένα από τα αίτια αποβολής
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Ανωμαλίες της μήτρας
 • Ακατάλληλος τράχηλος της μήτρας (Ο τράχηλος αρχίζει να φαρδύνει και να ανοίγει πολύ νωρίς, στη μέση της εγκυμοσύνης, χωρίς ενδείξεις πόνου ή τοκετού.)
 • Ανθυγιεινός τρόπος ζωής (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ή χρήση ναρκωτικών)
 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Σοβαρή νεφρική νόσο
 • Συγγενής καρδιοπάθεια
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Θυροειδής
 • Σοβαρός υποσιτισμός

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άγχος ή σωματική ή σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί αποβολή.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αποβολή

Οι παράγοντες κινδύνου για αποβολή περιλαμβάνουν:
 • Προηγούμενη αποβολή. Μία αποβολή δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δύο ή περισσότερες μπορεί να τον αυξήσουν.
 • Ηλικία της μητέρας. Μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα αποβολής είναι περίπου 15 τοις εκατό για τις γυναίκες που βρίσκονται στα 20 τους, ενώ πλησιάζει περίπου το 40 τοις εκατό για τις γυναίκες στην ηλικία των 40. Η ηλικία του πατέρα δεν θεωρείται ότι επηρεάζει τον κίνδυνο.
 • Διάφορα προβλήματα στην υγεία της εγκυμονούσας

Διάγνωση και θεραπεία

Εκτελείται μια γυναικολογική εξέταση στην πυελική περιοχή και ένα διακολπικό υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσει την αποβολή. Η χαμηλή χοριακή δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η κύηση δεν θα προχωρήσει, καθώς αυτό που απαιτείται είναι να διπλασιάζεται η ορμόνη κάθε 48-72 ώρες. Εάν ωστόσο η αποβολή έχει ολοκληρωθεί και η μήτρα είναι καθαρή, τότε συνήθως δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Περιστασιακά, όταν η μήτρα δεν έχει αδειάσει εντελώς, εκτελείται η διαδικασία «διαστολής και απόξεσης» ή «διαστολής και εξόρυξης». Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, ο τράχηλος διαστέλλεται και απομακρύνεται κάθε υπόλοιπο του εμβρύου ή του ιστού του πλακούντα με ήπια απόξεση ή αναρρόφηση έξω από τη μήτρα.
Μια άλλη επιλογή είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (μέσω στόματος) για επιτάχυνση της διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί μία επαναληπτική επίσκεψη για να βεβαιωθείτε ότι η μήτρα έχει καθαριστεί πλήρως. Οι γενετικές εξετάσεις, οι εξετάσεις αίματος ή φαρμάκων μπορεί να είναι απαραίτητες, εάν μια γυναίκα έχει περισσότερες από δύο συνεχόμενες αποβολές. Ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Ειδική εξέταση αίματος
 • Βιοψία ενδομήτριου
 • Υστεροσαλπιγγόγραμμα (μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων)
 • Υστεροσκόπηση (εξέταση κατά την οποία ο γιατρός παρατηρεί το εσωτερικό της μήτρας με μια ειδική συσκευή που μοιάζει με τηλεσκόπιο)
 • Λαπαροσκόπηση

Συμπτώματα μετά την αποβολή

Εξανθήματα και ήπια δυσφορία είναι κοινά συμπτώματα μετά από μια αποβολή. Μία μόλυνση μετά την αποβολή μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία, πυρετό, ρίγη, ή πόνο.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά μια αποβολή;

Ναι. Οι περισσότερες γυναίκες (87 τοις εκατό), οι οποίοι έχουν αποβάλει μπορούν να έχουν μετέπειτα φυσιολογική εγκυμοσύνη. Μία αποβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Περίπου 1 τοις εκατό των γυναικών μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες αποβολές (τρεις ή περισσότερες). Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με μια αυτοάνοση αντίδραση.

Συνίσταται η αναμονή ενός χρονικού διαστήματος (από έναν έμμηνο κύκλο έως 3 μήνες) προτού γίνει εκ νέου προσπάθεια σύλληψης. Για να αποφευχθεί μια άλλη αποβολή, μπορεί ο γιατρός σας να συστήσει θεραπεία με προγεστερόνη, μια ορμόνη που απαιτείται για την εμφύτευση στη μήτρα.
Είναι σημαντικό να υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα για τη σωματική αλλά και την συναισθηματική ανάκαμψη μετά από μια αποβολή. Δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την αποβολή. Χρήσιμη είναι και η λήψη ψυχολογικής υποστήριξης. Αν είχατε δύο αποβολές στη σειρά, θα πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε. Επιπρόσθετα θα πρέπει να κάνετε διαγνωστικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία των αποβολών.

Μπορεί μια αποβολή να αποτραπεί;

Συνήθως μια αποβολή δεν μπορεί να αποτραπεί και συχνά συμβαίνει επειδή η εγκυμοσύνη δεν είναι φυσιολογική. Μερικές φορές, η βελτίωση της κατάστασης της υγείας της μητέρας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μία επιτυχή κύηση.

Εξωμήτρια κύηση και αποβολή. Τι είναι;

Στην εξωμήτρια κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από την μήτρα, συνεπώς η κατάληξη είναι η εγκυμοσύνη να καταλήξει σε αποβολή. Περίπου 1/100 εγκυμοσύνες είναι εξωμήτριος. Όταν συμβεί ρήξη της εξωμήτριας κύησης χρειάζεται επειγόντως εγχείρηση για να αφαιρεθεί το έμβρυο αλλά και τυχόν ιστοί που έχουν παρουσιάσει βλάβη στην σάλπιγγα.

Πότε έρχεται περίοδος μετά από αποβολή;

Στις περισσότερες γυναίκες έρχεται κανονικά στον κύκλο τους και πιθανό είναι να καθυστερήσει και λίγο παραπάνω. Κάθε οργανισμός όμως είναι διαφορετικός και γι’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση. Αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης και παρατηρείτε αιμορραγία στο ίδιο διάστημα ημερών με την αναμενόμενη περίοδο, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει αποβολή ή μία σοβαρή διαταραχή στην κύηση. Ο γιατρός θα προβεί σε έλεγχο της χοριακής γοναδοτροπίνης.

Υπάρχει αιμορραγία μετά την αποβολή;

Η αιμορραγία σίγουρα είναι μία ισχυρή ένδειξη αποβολής στην εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος αποβολής στις εγκύους που εμφανίζουν αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι 50%.

Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή: Υπάρχουν κίνδυνοι;

Μετά από μία αποβολή, η γυναίκα είναι πάλι σε θέση να μείνει έγκυος, πάντα ακολουθώντας τις συμβουλές και τις ενδείξεις του γυναικολόγου τους. Παράγοντες κινδύνου για επόμενη αποβολή αποτελεί το κάπνισμα, τα ινομυώματα, ο διαβήτης ή ο ανεξέλεγκτος θυρεοειδισμός κ.λπ.