Πόσο συχνή είναι η αποβολή στο 2ο τρίμηνο;

Το δεύτερο τρίμηνο είναι και το πιο εύκολο της κυήσεως και για τις περισσότερες γυναίκες δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Το ενδεχόμενο αποβολής δευτέρου τριμήνου υπάρχει σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι στο πρώτο τρίμηνο, το ίδιο σπάνιος είναι και ο πρόωρος τοκετός, ο οποίος συμβαίνει συχνότερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Έστω και μικρός κίνδυνος αποβολής όμως υπάρχει, γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα για την αποβολή του δευτέρου τριμήνου εγκυμοσύνης, όμως κάποιες προϋπάρχουσες ασθένειες ή διαταραχές που θα προκύψουν σε αυτή τη φάση εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή αποβολή. Συχνότερες είναι ο διαβήτης, ο θυρεοειδής, τα ινομυώματα, η αρτηριακή πίεση.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μία αποβολή στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στην ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας. Δηλαδή ο τράχηλος δεν έχει την κατάλληλη μορφολογία είτε από φυσικά αίτια είτε από προηγούμενη απόξεση ή εγχείρηση στον τράχηλο.

Πιθανές παθήσεις και διαταραχές στο 2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

 

Παθήσεις θυρεοειδούς

Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται οι ανάγκες για θυροξίνη στο έμβρυο, γι’ αυτό η γυναίκα με υποθυρεοειδισμό πρέπει να ρυθμίσει τη δόση υποκατάστασης θυροξίνης. Ακόμα κι αν δεν είχε στο παρελθόν θυρεοειδή πρέπει να υποβληθεί σε ορμονολογικό έλεγχο, καθώς τα αντισώματα για τον θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή του εμβρύου.
Η γυναίκα με υπερθυρεοειδισμό έχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή προεκλαμψίας.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται σε ένα μικρό ποσοστό μετά την ηλικία των 30 και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές που συνοδεύονται από πόνο και πυρετό. Σε βαριές περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό, παραμορφώνοντας την ενδομητρική κοιλότητα.

Αρτηριακή πίεση

Για τη νεογνική και μητρική νοσηρότητα η αρτηριακή πίεση είναι η βασική αιτία. Σε ένα ποσοστό 10% μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην κύηση, με κυριότερη αυτή της προεκλαμψίας (περιορισμένη ροή αίματος προς το έμβρυο) που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι ο πρόωρος τοκετός.

Διαβήτης

Το σώμα της γυναίκας σε εγκυμοσύνη απαιτεί επιπλέον ινσουλίνη, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου, ειδικά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που δεν παράγουν αυτό το πλεόνασμα ινσουλίνης, εμφανίζουν διαβήτη, με κίνδυνο προεκλαμψίας. Συνήθως στην εγκυμοσύνη με διαβήτη επιβάλλεται η καισαρική τομή.

Υδράμνιο

Στο υδράμνιο υπάρχει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού γύρω από το μωρό με πολλούς κινδύνους. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι δυσπεψία και δύσπνοια.

Ανεπάρκεια έσω τραχηλικού στομίου

Αν το έσω τραχηλικό στόμιο της μήτρας ανοίγει στο δεύτερο τρίμηνο τότε υπάρχει κίνδυνος αποβολής.