Αποβολή εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο

Η αποβολή πρώτου τριμήνου είναι η αποβολή που συμβαίνει μέχρι τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η αυτόματη αποβολή, είναι συχνή σε ποσοστό 15% ακόμα και σε υγιείς γυναίκες, μεγαλώνουν όμως στην περίπτωση βιοχημικής εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες αποβολής ανά εβδομάδα αυξάνονται ειδικά μέχρι τη 12η εβδομάδα όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συχνότητα αποβολών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποβολή εμβρύου στον πρώτο μήνα συνήθως συμβαίνει εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και τίποτα δεν υπάρχει που να εμποδίζει τη γυναίκα να συλλάβει πάλι και να επιτύχει μία νέα ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη άμεσα ή στο μέλλον. Αν μία δεύτερη αποβολή πρώτου τριμήνου υπάρξει για δεύτερη φορά τότε απαιτείται ιατρική αντιμετώπιση και έλεγχος.

Αίτια για αποβολές στο πρώτο τρίμηνο

Αναφέραμε ότι η πρώτη αποβολή στο πρώτο τρίμηνο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ανησυχία. Αν συνεχιστούν οι αποβολές τότε τα πιθανά αίτια είναι:

Ηλικία

Όταν η ηλικία των γονιών είναι αυξημένη τότε είναι πιθανές και διάφορες χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα έμβρυο μη βιώσιμο. Θα λέγαμε ότι είναι σαν η φύση να εμποδίζει την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης η οποία θα οδηγήσει σε ένα μη υγιές παιδί.

Χαμηλή τιμή προγεστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης έχουν ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική λειτουργία του ωχρού σωματίου μέχρι την 8η εβδομάδα κύησης. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα την παραγωγή της ορμόνης αυτής την πραγματοποιεί ο πλακούντας. Ο γυναικολόγος πιθανόν να συστήσει τη λήψη προγεστερόνης το πρώτο διάστημα κύησης, ειδικά σε περίπτωση αιμόρροιας.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα στην μήτρα

Το ενδεχόμενο διθάλαμης μήτρας, διπλής μήτρας, ινομυωμάτων ή οι συμφύσεις μπορεί να σχετίζονται επίσης με αποβολή στο πρώτο τρίμηνο.

Διαβήτης, υποθυρεοειδισμός

Νοσήματα μητέρας όπως σακχαρώδης διαβήτης και υποθυρεοειδισμός παίζουν σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό ελέγχονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνήθειες μητέρας

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή συνυπολογίζονται σε μία αποβολή εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο

Τα συμπτώματα στην αποβολή πρώτου τριμήνου ξεκινούν με επαναλαμβανόμενες κολπικές εκκρίσεις ή κολπική αιμόρροια και πόνο στην κοιλιά που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Η ύπαρξη μικρής ποσότητας αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποβολή, αφού μπορεί λίγο αίμα να φύγει στην είσοδο του πλακούντα στο ενδομήτριο

Τα παραπάνω συμπτώματα θα κινητοποιήσουν τη γυναίκα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο, ο οποίος θα της συστήσει κατάκλιση και πιθανότητα τη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Μία απλή εξέταση θα διαπιστώσει τα αίτια της αιμορραγίας ή θα πιστοποιήσει την ενδεχόμενη αποβολή.

Γυναικολογικά Άρθρα