Ο θηλασμός είναι ότι πιο πολύτιμο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πολλαπλά.  Μιλήστε με τον γιατρό και την μαία σας και συζητήστε όλα όσα αφορούν τον θηλασμό

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

1. Το προφυλάσσει από αλλεργίες: Ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία και στο παιδί. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα της αγελάδας, ευθύνονται για πολλές αλλεργίες που εμφανίζονται για πρώτη φορά ανάμεσα στον πρώτο και τον έκτο μήνα. Ακόμα και ένα μπουκάλι ξένο γάλα, είναι στους πρώτους έξι μήνες αρκετό για να προκαλέσει μια αλλεργία. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά σε οικογένειες με αλλεργικούς γονείς, ο θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες είναι πολύ σημαντικός!

2. Προστασία από μολύνσεις: Μέσα στη μήτρα το έμβρυο ζει σε ένα περιβάλλον χωρίς μικρόβια. Μετά τον τοκετό έρχεται ξαφνικά σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς. Το ευαίσθητο και ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να μπορεί από μόνο του να παράγει αρκετά αντισώματα και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό από μολύνσεις. Aρχικά, το μωρό προστατεύεται από τα αντισώματα που έχει πάρει από τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά όμως, γίνονται με τον καιρό, όλο και λιγότερα. Το μητρικό γάλα και ειδικά το πρωτόγαλα, με τα αντισώματα που περιέχει, είναι το μόνο που γεφυρώνει την ευαίσθητη περίοδο, από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου. Τα παιδιά που θηλάζουν, πάσχουν πολύ λιγότερο από ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και ουρολοιμώξεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα παιδιά που θηλάζουν νοσηλεύονται πολύ σπανιότερα στο νοσοκομείο, απ’  ότι αυτά που δεν θηλάζουν.

3. Πνευματική ανάπτυξη: Τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, παίρνουν γύρω στους 8,3 βαθμούς παραπάνω στα τεστ νοημοσύνης. Αυτό, έχει να κάνει με την ειδική σύσταση των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

4. Ψυχική ανάπτυξη: Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού σας, επηρεάζεται και αυτή πολύ ουσιαστικά από το θηλασμό. Η σωματική επαφή με τη μητέρα, κάθε άλλο παρά «κακομαθαίνει» το παιδί. Τα παιδιά που έχουν απολαύσει τη σωματική επαφή με τη μητέρα τους κατά το θηλασμό αλλά και γενικότερα, έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα.

5. Πρόληψη της παχυσαρκιας: Τα μωρά που θηλάζουν τρώνε ίδιες ποσότητες

6. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο: Η διάσπαση και ο μεταβολισμός του δεν επιβαρύνει τα νεφρά και το συκώτι του μωρού. Τα μωρά που θηλάζονται, έχουν λιγότερους κωλικούς και  δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας, γιατί το μητρικό γάλα, με την ειδική του σύνθεση, ευνοεί την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλλων  στο έντερο του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το ΡΗ των κοπράνων του παιδιού, να είναι όξινο, πράγμα που δεν ερεθίζει την επιδερμίδα.

7. Συχνός θηλασμός από την πρώτη στιγμή: Μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

8. Ο θηλασμός: Έχει και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ

1. Παλινδρόμηση της μήτρας μετά τον τοκετό: Κατά το θηλασμό παράγονται ορμόνες όπως προσταγλαδίνες και ωκυτοκύνη,  που βοηθούν τη μήτρα να συσπαστεί και να επανέλθει στην αρχική της θέση που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει με τους λεγόμενους υστερόπονους, που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου. Μέσω της καλής σύσπασης της μήτρας, χάνετε λιγότερο αίμα και το σώμα σας επανέρχεται πιο γρήγορα στο κανονικό.

2. Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών: Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει πριν τα 29 τους χρόνια έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και σε γυναίκες που έχουν θηλάσει πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία από εκείνες που δεν θήλασαν ποτέ. Επίσης, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει παθαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες πιο σπάνια, οστεοπόρωση!

3. Χάσιμο βάρους: Το λίπος, που έχει συσσωρευτεί περισπλαχνικά και υποδόρια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης στο σώμα της εγκύου, καίγεται πιο γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται κάποια δίαιτα με τον θηλασμό.

4. Οικονομία: Το μητρικό γάλα είναι φθηνό, παντού και πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά και ειδικά για το βράδυ, όπου δε χρειάζεται να σηκωθείτε και να ετοιμάσετε το μπουκάλι παρά μόνο να βάλετε το μωρό στο στήθος.

5. Συναισθηματικό δέσιμο: Οι ορμόνες που παράγονται κατά το θηλασμό στο σώμα σας, σας κάνουν πιο ευαίσθητη και διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας βαθιάς σχέσης αγάπης και στοργής με το μωρό σας. Η σωματική επαφή και η ζεστασιά που απολαμβάνει το μωρό σας κατά το θηλασμό, δίνουν τις πρώτες γερές βάσεις της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

1. Καθιστή: Καθίστε αναπαυτικά, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στα πόδια σας και φέρτε το μωρό κοντά στο στήθος σας. Με υπομονή βάλτε όλη την σκούρα περιοχή στο στοματάκι του. Μην πάτε εσείς προς το μωρό αλλά σπρώξτε το κεφαλάκι του προς το στήθος σας.

2. Στο πλάι: Ξαπλώστε στο πλάι όπως όταν κοιμάστε και τοποθετήστε το μωρό στο πλάι να βλέπει το μαστό σας. Είναι μια ξεκούραστη στάση που είναι χρήσιμη ιδιαίτερα το βράδυ όταν κοιμάστε. Η μαία του γιατρού Δρ. Μυρίλλα θα σας βοηθήσει να εδραιώσετε θηλασμό από το μαιευτήριο. Συζητήστε μαζί της όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεται.