Μιας και οι λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή είναι από τις σημαντικότερες ανησυχίες μιας γυναίκας το καλοκαίρι, εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις σημαντικότερες απορίες πάνω στο θέμα.

1.       Τι πιστεύετε ότι πρέπει να έχει μια γυναίκα στη βαλίτσα των διακοπών της, για να μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής της; (π.χ. καθαριστικό, έξτρα πετσέτα μπάνιου, πολλά μαγιό, κ.τ.λ.)

Αρχικά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί της, ειδικά στην παραλία 2-3 set από μαγιό, ώστε να αποφεύγει την τοπική υγρασία μετά το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία.  Επίσης, τοπικό όξινο καθαριστικό για τις πλύσεις της ευαίσθητης περιοχής και, ιδανικά, μαντηλάκια για το σκούπισμα μετά την τουαλέτα. Τέλος, αντηλιακά, βιταμίνες και ίσως πρεβιοτικά για την ενίσχυση της άμυνας κατά των λοιμώξεων.

2.       Γιατί ο κίνδυνος λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής, αυξάνεται τόσο έντονα το καλοκαίρι;

Ειδικά το καλοκαίρι, ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα, γιατί η τοπική υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή μεγιστοποιείτε με την κολύμβηση, τον ιδρώτα από τη ζέστη, αλλά και τις σεξουαλικές επαφές κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό δημιουργεί αλλαγές στο pH, που ευοδώνει τις λοιμώξεις.

3.       Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής; Για παράδειγμα ο ρουχισμός, η διατροφή;

Ο ρουχισμό παίζει ρόλο, καθώς τα ζεστά ή συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, αυξάνουν την υγρασία και τον κίνδυνο λοιμώξεων, αλλά και η διατροφή όταν στερείτε βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και πτωχή πρωτεϊνική δίαιτα δημιουργούν αλλοιώσεις στη μικροβιακή χλωρίδα, με πτώση της συγκέντρωσης των προστατευτικών γαλακτοβάκιλλων και πιθανές λοιμώξεις.

4.       Πιστεύεται ότι η πισίνα ή η θάλασσα είναι πιο επικίνδυνη για την  ευαίσθητη περιοχή μιας γυναίκας:

Από πλευρά αύξησης υγρασίας και λοιμώξεων είναι ακριβώς το ίσιο, ειδικά στις μυκητιασικές λοιμώξεις. Οι μεν υπερχλωριωμένες πισίνες προστατεύουν από αναερόβιες λοιμώξεις, που είναι σαφώς πιο συχνές στις πολύκοσμες παραλίες, αλλά πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν τις βλαπτικές δράσεις του χλωρίου. Αν έχει κανείς την πολυτέλεια προσωπικής και ολιγόκοσμης πισίνας, με σωστή περιεκτικότητα χλωρίου ή ιδανικά με βρώμιο ή υπεροξείδιο, μάλλον υπερέχει της θάλασσας σε Αθηναϊκές παραλίες τουλάχιστον. Αντίθετα, οι πιο καθαρές και παρθένες παραλίες τησν νησιωτικής Ελλάδας είναι πάντα προτιμότερες.

5.       Ποια είναι η άποψη σας για το κολύμπι ακόμα και τις «δύσκολες» μέρες του μήνα , κάνοντας χρήση ταμπόν;

Στις πρώτες 2 μέρες, όπου η ροή του αίματος είναι μεγάλη, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε το κολύμπι, γιατί το άιμα προδιαθέτει σε λοιμώξεις, καθώς είναι άριστο καλλιεργητικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα το κρύο νερό προκαλεί σύσπαση των έσω γεννητικών οργάνων, που αφενός σταματάει τη ροή του αίματος και αφετέρου δημιουργεί κοιλιακό πόνο.

6.       Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μιας συνήθης λοίμωξης που εμφανίζεται το καλοκαίρι;

Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, η πλειονότητα των λοιμώξεων προκαλεί αίσθημα καύσου, τσούξιμο, ερύθημα, δυσουρικά ενοχλήματα και κνησμό, ενώ από το εσωτερικό του κόλπου παράγονται λευκά υγρά ή χρωματισμένα, ενίοτε δύσοσμα που ολοκληρώνουν τα συμπτώματα της φλεγμονής.