Τραχηλίτιδα Χρόνια & Ήπια (Ελαφρά)

Τραχηλίτιδα ονομάζουμε τη συχνή φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή του κατώτερου τμήματος της μήτρας μέσα στον κόλπο. Συχνά η τραχηλίτιδα οφείλεται σε μεταδιδόμενα μικρόβια μέσω της σεξουαλικής επαφής, σε μόλυνση, ερεθισμό ή αλλεργία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ήπιας, οξείας & χρόνιας τραχηλίτιδας

Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Φαγούρα στην σεξουαλική επαφή
  • Ανώμαλες κολπικές αιμορραγίες
  • Αίσθημα πίεση στην πύελο

Αν η τραχηλίτιδα εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο εμφανίζεται πυρετός και πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο. Η τραχηλίτιδα μπορεί να διαχωριστεί σε ελαφρά ή ήπια και χρόνια τραχηλίτιδα που έχει προκληθεί από την επέκταση του μικροβίου στην οξεία τραχηλίτιδα.

Αίτια

Η βασική αιτιολογία που εμφανίζεται στην τραχηλίτιδα είναι:
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες κ.α.
  • Ιογενείς φλεγμονές όπως ο HPV
  • Βακτηριδιακές μολύνσεις
  • Ερεθισμός από κάποιος κολπικό ένθεμα
  • Αλλεργική αντίδραση από λάτεξ

Παράγοντες κινδύνου για την τραχηλίτιδα

Στους παράγοντες κινδύνου μεταξύ άλλων είναι οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, κάποιο ιστορικό από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σεξουαλική επαφή με παρεκλίνουσα συμπεριφορά, συνεχής χρήση αρωματικών ταμπόν ή και χρήση σπερματοκτόνων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο τραχηλίτιδας είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και να υποβάλλεστε σε τυπικό ετήσιο έλεγχο από τον γυναικολόγο σας.

Διάγνωση

Οι απαραίτητες εξετάσεις που αποτελούν τον «μπούσουλα» για τον γυναικολόγο και πρέπει να γίνουν για τη διάγνωση της τραχηλίτιδας είναι το τεστ ΠΑΠ, ώστε να εξεταστούν εξονυχιστικά τα κύτταρα του τραχήλου στο μικροσκόπιο και η καλλιέργεια κολπικού υγρού από τον κόλπο.

Θεραπεία τραχηλίτιδας

Για να βρεθεί το κατάλληλο πλάνο θεραπευτικής αντιμετώπισης πρέπει να βρεθεί και η αιτία από την οποία προκλήθηκε η τραχηλίτιδα.

Στην περίπτωση λοίμωξης από βακτήριο ή μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η γυναίκα θα πάρει αντιβίωση. Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει σταθερό σύντροφο είναι απαραίτητο να κάνουν μαζί τη θεραπεία για να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέας μόλυνσης.
Σοβαρές αλλοιώσεις από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων προλαμβάνονται παγκοσμίως με εμβολιασμό και αντιμετωπίζονται με μεθόδους όπως η ηλεκτροδιαθερμία και χειρουργική αφαίρεση με χρήση laser. Άλλες θεραπείες τραχηλίτιδας είναι η κρυοθεραπεία και η κρέμα με οιστρογόνα που συνιστάται κυρίως σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν επιπλοκές στην τραχηλίτιδα;
Οι επιπλοκές και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος πυέλου, η υπογονιμότητα, ακόμα και κάποιες δυσπλασίες στον τράχηλο της μήτρας.
Πως επηρεάζεται η γονιμότητα;
Η γονιμότητα στην τραχηλίτιδα ελαττώνεται καθώς η παχύρρευστη και όξινη βλέννα που παράγεται από τη γυναίκα βλάπτει το σπέρμα και μειώνει τις πιθανότητες το σπερματοζωάριο να μπορέσει να γονιμοποιήσει το ωάριο.
H μετάδοση του μικροβίου στον άντρα είναι δυνατή;
Η ίδια η τραχηλίτιδα είναι φλεγμονή του τραχήλου και δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άντρα. Αυτό που μπορεί να μεταδοθεί στον άντρα είναι το αίτιο πρόκλησης της τραχηλίτιδας. Η μετάδοση του μικροβίου δηλαδή, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, πάντα υπάρχει.