Πολύποδας Τραχήλου Μήτρας: Τι Είναι – Εμφανίζεται

Ο όρος πολύποδας τραχήλου, αναφέρεται στον καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας. Το μέγεθος του πολύποδα ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση της ασθενούς. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που αναπτύσσουν πολύποδα στον τράχηλο, αυτός εκδηλώνεται ως καλοήθεια και μόνο το 1% αυτών υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει νεοπλασματική αλλαγή. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να καθησυχάζει καθώς οι γυναίκες που έχουν πολύποδες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν την πάθηση.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ακριβές αίτιο που οδηγεί στην ανάπτυξη πολυπόδων, αλλά οι ιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονές του τραχήλου ή στην αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολύποδας Τραχήλου Μήτρας – Συμπτώματα

Οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους όταν εμφανίζουν αιμορραγία ενώ βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Σε γενικές γραμμές πάντως το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούν πόνους οι οποίοι μοιάζουν με αυτούς της περιόδου. Στις μικρότερες ηλικίες, οι ασθενείς μπορεί να έχουν ασταθή περίοδο μεταξύ των οποίων παρατηρείτε αιμορραγία.  Επίσης μπορεί να παρατηρούν αιμορραγία, αλλά και παχύρευστα κολπικά υγρά ωχρού ή λευκού χρώματος μετά την σεξουαλική επαφή.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, όπου η πάθηση εκδηλώθηκε ασυμπτωματικά με μόνη ένδειξη μικρές σταγόνες αίματος, ή κατά την κλινική εξέταση στον γυναικολόγο με αφορμή την υπογονιμότητα.

Πολύποδας Τραχήλου Μήτρας – Θεραπεία

Σε περίπτωση που η ασθενής διαγνωσθεί με πολύποδες τραχήλου, τότε ανάλογα με την έκταση της πάθησης αλλά και την βαρύτητά του, ο γυναικολόγος θα της προτείνει:

Αφαίρεση με θυριδωτή λαβίδα: Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται ένα δέσιμο χειρουργικά γύρω από το πάσχων σημείο, το οποίο στην συνέχεια αποκόπτεται. Ο πάσχων ιστός που έχει παραμείνει στον τράχηλο αφαιρείται στην συνέχεια με την μέθοδο του καυτηριασμού. Η διαδικασία δεν προκαλεί επιπλοκές ενώ η ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ελαφρά αιμορραγία μετά την επέμβαση και ελαφρύ πόνο. Μετά από λίγες εβδομάδες επισκέπτεται ξανά τον ιατρό για μια εξέταση ώστε να διαπιστωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η επούλωση.

Υστεροσκόπηση: Η μέθοδος της υστεροσκόπησης είναι μια νέα, σύγχρονη διαδικασία αφαίρεσης η οποία θεωρείται ελαφρώς επεμβατική και δεν συνοδεύεται από πόνο η αιμορραγία. Η ασθενής υπόκειται σε τοπική αναισθησία και η επέμβαση έχει στοχευμένη επίδραση η οποία αποτρέπει τον τραυματισμό των υγειών ιστών. Η επέμβαση προτείνεται και εφαρμόζεται συνήθως σε νεαρότερες ηλικίες όπου υπάρχει η επιθυμία τεκνοποίησης.

Άρθρα Σχετικά Με Πολύποδα Μήτρας

Σχετικά Video