Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας: Τι είναι

Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας, ονομάζεται η επέμβαση που πραγματοποιείται για την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας. Η εφαρμογή της πραγματοποιείται συνήθως με ένα εργαλείο το οποίο φέρει ένα πολύ λεπτό αγκυλωτό σύρμα που το διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα.(αγκύλη διαθερμίας).

Η κωνοειδής εκτομή έχει και διαγνωστικό χαρακτήρα και συστήνεται συνήθως: όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενός τεστ ΠΑΠ είναι αμφιλεγόμενα και χρειάζεται να διασαφηνιστούν περαιτέρω, όταν κατά την κολποσκόπηση έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πάσχοντος ιστού αλλά υπάρχει η ανάγκη ελέγχου της έκτασης αυτού. Επιπροσθέτως, η επέμβαση πραγματοποιείται για την αφαίρεση παθολογικών κυττάρων που έχει καταδείξει προηγούμενη βιοψία.

Πώς εφαρμόζεται η κωνοειδής εκτομή;

Όπως προαναφέρθηκε, η συνηθέστερη εφαρμογή της πραγματοποιείται με την χρήση αγκύλης διαθερμίας. Η ασθενής υπόκειται σε γενική αναισθησία (αν και υπάρχει και η επιλογή της τοπικής κατά περίπτωση) και ανάλογα με τον βαθμό επέκτασης της πάθησης, μπορεί να διαρκέσει από δέκα μέχρι και είκοσι λεπτά.

Η επέμβαση εφαρμόζεται με την ασθενή να κάθεται σε ένα γυναικολογικό κρεβάτι, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν η ασθενής επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για μια απλή εξέταση. Ο ιατρός, εντοπίζεις τις πάσχουσες περιοχές και χρησιμοποιώντας την αγκύλη διαθερμίας αφαιρεί το τμήμα του τραχήλου που χρειάζεται.

Τα κομμάτια ιστού που αφαιρέθηκαν, εξετάζονται από τον ιατρό και η ασθενής λαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασης μέσα σε 2 εβδομάδες. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονισθεί ότι η ασθενής δεν μπορεί να κάνει την επέμβαση αν είναι έγκυος. Επίσης αν χρησιμοποιεί το σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης θα πρέπει πρώτα αυτό να αφαιρεθεί. Η επέμβαση πραγματοποιείται αμέσως μετά το τέλος της εμμήνου ρύσης.

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η ανάρρωση μετά την κωνοειδή εκτομή τραχήλου μήτρας είναι ήπια. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της μέσα σε λίγες ημέρες και για την αντιμετώπιση πιθανών πόνων χορηγούνται παυσίπονα πέραν της ολιγοήμερης αντιβίωσης για την αποφυγή φλεγμονής.

Μπορεί να κάνει μπάνιο και να φάει κάτι χωρίς κανένα πρόβλημα  μόλις επιστρέψει στο σπίτι. Μετά από δύο εβδομάδες παρατηρείται ελαφρά αιμορραγία  η οποία είναι φυσιολογική. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος φλεγμονής, η ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί σερβιέτες και όχι ταμπόν το διάστημα της ανάρρωσης. Μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της από την επόμενη μέρα και στην εργασία της μετά από λίγες ημέρες.

Καλό θα ήταν η ασθενής να ξεκουράζεται όσο περισσότερο γίνεται για να επιταχύνει και την επούλωση του τραύματος. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφευχθεί για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Πόσο κοστίζει η κωνοειδής εκτομή;

Επειδή κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική, δεν μπορεί να οριστεί ένα σταθερό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ιατρό για να κλείσετε ένα ραντεβού για εξετάσεις και να συζητήσετε μαζί του πια είναι η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία λαμβάνοντας υπόψιν και το ιατρικό σας ιστορικό.
Σχετικά Video