Καρκίνος Του Τραχήλου Της Μήτρας – Τι είναι

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος κατά σειρά καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο των ωοθηκών. Ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε ασθενής που έχουν ξεπεράσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους, τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή του έχει παρατηρηθεί και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Παρόλα αυτά οι έρευνες δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα διότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ενημέρωσης, της πρόληψης και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

Καρκίνος τραχήλου – Εντοπισμός

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας, εντοπίζεται στο στενό εκείνο σημείο της μήτρας που ενώνει την μήτρα με τον κόλπο. Ο ιατρός είναι σε θέση να καταλάβει την εμφάνισή του επειδή στο σημείο δημιουργείται ένας νέος ιστός μικρότερου ή μεγαλύτερου όγκου, λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων που έχει δημιουργήσει ο καρκίνος στην περιοχή. Ο όγκος που δημιουργείται στην περιοχή μπορεί να είναι είτε κακοήθης είτε καλοήθης. Η συχνότερη μορφή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας).

Καρκίνος τραχήλου – Συμπτώματα

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου δεν έχει συμπτώματα και αναπτύσσεται σιωπηλά. Αντιληπτός με ενοχλήσεις γίνεται όταν είναι πλέον σε πιο προχωρημένο στάδιο, όπου ο υπερπολλαπλασιασμός των κυττάρων και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του όγκου επηρεάζουν τους γειτονικούς ιστούς. Τότε η ασθενής μπορεί να παρατηρεί ελαφρά αιμορραγία από τον κόλπο χωρίς να έχει περίοδο, ή να παρατηρεί  πόνο και περίεργες κολπικές εκκρίσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο η ασθενής να επισκέπτεται συχνά τον γυναικολόγο της για προληπτικούς ελέγχους. Ο ιατρός μέσω της κολποσκόπησης και των αποτελεσμάτων που του δίνει το τεστ ΠΑΠ μπορεί να προσφέρει άμεση θεραπεία όταν η πάθηση είναι ακόμη στην αρχή της. Επιπλέον με την βιοψία του τραχήλου, μπορεί να διαπιστώσει επακριβώς την ανωμαλία στους ιστούς και να προλάβει πιθανές μεταστάσεις που μπορεί να χρειάζονται πιο «βαριές» μεθόδους θεραπείας με παρενέργειες.

Καρκίνος τραχήλου – Αίτια

  • Εξάπλωση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (κονδυλώματα)
  • Γυναίκες που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και αλλάζουν πολλούς συντρόφους
  • Κάπνισμα
  • Η αμέλεια διενέργειας του τεστ ΠΑΠ το οποίο μπορεί να διαγνώσει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις
  • Γυναίκες που πάσχουν από τον ιό του AIDS

Καρκίνος τραχήλου – Θεραπεία

Η έγκυρη διάγνωση επιφέρει και την ίαση. Η ασθενής δεν πρέπει να παραμελεί την υγεία της. Το είδος και η βαρύτητα της θεραπείας, εξαρτώνται άμεσα από το στάδιο της νόσου και την ηλικία της ασθενούς. Στις περιπτώσεις γυναικών όπου ο καρκίνος είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο εφαρμόζεται η μέθοδος της κωνικής αφαίρεσης ώστε να είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί υστερεκτομή.

Γυναικολογικά Άρθρα

Σχετικά Video